Verkkouutiset

Britannian pääministeri ehdotti EU:lle uutta kumppanuutta – Brexit käynnistyi virallisesti

Britannia on nyt virallisesti käynnistänyt prosessin, joka johtaa eroon Euroopan unionista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tänään hallitus toimii brittien demokraattisen tahdon mukaisesti, Yhdistyneen Kuningaskunnan pääministeri Theresa May totesi parlamentille Lontoossa keskiviikkona iltapäivällä.

Enemmistö äänestäjistä kannatti viime vuoden kesäkuussa järjestetyssä kansanäänestyksessä Britannian eroa Euroopan unionista.

Britannian pysyvä edustaja Euroopan unionissa, Sir Tim Barrow luovutti Mayn allekirjoittaman erokirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille kello 12.20 keskiviikkona.

– Olemme pahoillamme, että Yhdistynyt kuningaskunta jättää Euroopan unionin, mutta olemme valmiita prosessille, jonka mukaan meidän on nyt edettävä, Tusk totesi vastaanotettuaan kirjeen.

Hän totesi, että tulevissa neuvotteluissa EU toimii yhtenäisenä huolehtien omista intresseistään. Ensisijaista on Tuskin mukaan minimoida päätöksen aiheuttama epävarmuus. Siksi tavoitteena on saada aikaan järjestäytynyt ja rakentava eroprosessi, jonka jälkeen EU haluaa säilyttää Yhdistyneen kuningaskunnan läheisenä kumppanina.

May totesi puheessaan parlamentille, että Lissabonin sopimuksen artikla 50:n mukaisen eroprosessin käynnistäminen on Britannialle ”historiallinen hetki, josta ei ole paluuta takaisin”. Se tarkoittaa hänen mukaansa, että Britannia tekee jatkossa itseään koskevat päätökset itsenäisesti.

Hän totesi haluavansa käyttää syntyneen tilanteen tehdäkseen Britanniasta vahvemman ja reilumman.

– Minä aion uskoa Britanniaan, ja siihen että parhaat päivämme ovat edessäpäin, May sanoi.

Hän korosti haluavansa luoda Euroopan unionin ja Ison-Britannian välille uuden ja syvän kumppanuuden ja yhteistyötä erityisesti turvallisuudessa ja talousasioissa.

Tuskille lähettämässään kirjeessä May toteaa, että ”Yhdistynyt kuningaskunta haluaa sopia Euroopan unionin kanssa syvästä ja erityisestä kumppanuudesta, johon sisältyy sekä taloudellinen että turvallisuuteen liittyvä yhteistyö. Tämän saavuttamiseksi uskomme, että on tarpeen sopia tulevan kumppanuutemme ehdoista samanaikaisesti, kun sovimme EU:sta eroamiseen liittyvistä ehdoista”.

May toteaa kirjeessään, että ilman sopimusta kumppanuudesta Britannian olisi jatkossa käytävä kauppaa EU-maiden kanssa Maailman kauppajärjestön WTO:n ehdoilla, mihin sisältyisivät tullit. Hän huomautti samalla, että ilman sopimusta taistelu rikollisuutta ja terrorismia vastaan heikkenisi, mutta se ei olisi kummankaan osapuolen kannalta tavoiteltavaa.

Theresa May korosti sekä puheessaan parlamentille että kirjeessään Tuskille, että Iso-Britannia haluaa Euroopan pysyvän vahvana ja kykeneväisenä turvaamaan eurooppalaiset arvot.

– Nyt jos koskaan maailma tarvitsee Euroopan liberaalidemokraattisia arvoja, May totesi. Tämän jälkeen parlamentin oppositio puhkesi nauramaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)