Verkkouutiset

Keinotekoinen veri valmiina koekäyttöön – saattaa korvata verenluovutukset

Tutkimusryhmä Britanniassa on onnistunut valmistamaan punaverisoluja keinotekoisesti. Läpimurto saattaa tulevaisuudessa korvata verenluovutukset täysin. Tähän on kuitenkin vielä matkaa. Seuraavaksi luvassa ovat ihmiskokeet.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brittiläisen Wellcome-säätiön rahoittama kehitystyö keinotekoisten verisolujen tuottamiseksi on tuottanut tulosta, kertoo Popular Science. Tutkijaryhmä on onnistunut tuottamaan punaverisoluja laboratoriossa. Verisolut tehdään ihmisen ihosoluista.

Keinotekoisesti valmistetuilla verisoluilla on valtava potentiaali. Ne voisivat varmistaa loppumattoman varaston verta siirtoja varten. Verenluovutuksista saatu veri on käytettävä 42 päivän aikana, joten varastot eivät ole vakaat. Lisäksi valmistetun veren veriryhmä olisi kaikille sopiva. Matkaa laajempaan käyttöön kuitenkin on vielä, eikä valmistusmenetelmä ole vielä taloudellisesti kannattava.

Kyseessä on ensimmäinen kerta koskaan, kun kukaan on tehnyt keinotekoista verta, joka kattaa verensiirroille asetetut turvallisuus- ja laatumääräykset. Seuraavaksi luvassa ovat kliiniset ihmiskokeet vapaaehtoisilla. Tämän on tarkoitus alkaa vuoden 2016 loppupuolella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)