Verkkouutiset

Talvi nostaa riskipotilaiden verenpainetta ja lisää kuolemia

Talvi ja säiden kylmeneminen voi nostaa etenkin iäkkäiden verenpainetta ja lisätä sydänkohtauksia. Tämä on havaittu muun muassa Suomessa, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella sama tapahtuu myös Kiinassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinalaistutkimuksessa seurattiin 23 000 sydän- ja verisuonitauteja sairastavaa seitsemän vuoden ajan.

Seuranta osoitti potilaiden verenpaineen olevan selvästi korkeampi talvella kuin kesällä. Keskimäärin ero systolisessa verenpaineessa oli noin 9 mmHg. Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä kylmempää oli, ja yhteys havaittiin etenkin potilailla, joiden kodeissa ei ollut keskuslämmitystä.

Talvikuukausina havaitun verenpaineen kohoamisen lisäksi myös potilaiden kuolleisuus suureni talvella, tulokset osoittivat. Kesään verrattuna potilaiden kuolleisuus oli 40 prosenttia suurempaa talvisin.

Kiinalaisten tulokset vahvistavat kylmien säiden ja pakkaskausien lisäävän sydänriskejä. Ne viittaavat myös siihen, että monien potilaiden verenpainelääkityksiä kannattaisi todennäköisesti vahvistaa talvisin.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal –lehdessä ja siitä raportoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)