Verkkouutiset

Kiina polttelee hyppysissä – itsenäisyysmieliset ehkä vaalivoittoon Taiwanissa

Taiwanin perustanut KMT-puolue voi menettää Taipein pormestarin paikan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suhde Kiinaan puhuttaa Taiwanin alueen vaaleissa, jotka käydään lauantaina.

Onko vaaleissa kysymys paikallispolitiikasta vai ulkosuhteista, riippuu keneltä kysyy. Läheisempiä suhteita Manner-Kiinaan ajavan KMT-puolueen viestintäpäällikön Charles I-hsin Chenin mielestä keväällä mielenosoituksia kirvoittanut palveluiden vapaakauppasopimus Manner-Kiinan kanssa on vaalien ydinkysymys.

– Mielestämme sopimus on hyväksyttävä heti ja demokraatit jarruttavat sitä turhaan parlamentissa. Taiwan on taloudellisesti haastavassa tilanteessa ja haluamme kertoa äänestäjille miten kaupan avaaminen vaikuttaa positiivisesti juuri sinun työpaikallasi ja yrityksessäsi.”

Demokraattien edustaja taas on toista mieltä.

– Mielestäni näissä vaaleissa on kysymys perusasioista, kuten siitä, onko asuminen edullista ja ovatko koulut hyviä. Juuri nyt ihmisiä ei kiinnosta ulkosuhteet vaan se, ratkaisevatko poliitikot paikallisia ongelmia.”

Voimasuhteet muuttuvat?

Viimeisimpien kannatusmittausten mukaan itsenäisempää Taiwania ajava DPP-puolue on alliansseineen ottamassa vaalivoiton koko maassa. Tämä tarkoittaisi esimerkiksi sitä, että Taiwanin perustaneelle KMT-puolueelle perinteisesti kuulunut Taipein pormestarin paikka menisi demokraattien vaaliliitolle.

Kummankaan puolueen edustaja ei kuitenkaan usko suhteiden Manner-Kiinaan muuttuvan välittömästi, oli tulos mikä tahansa. Vaikka Pekingissä seurataan tiiviisti vaalien kehittymistä, uskotaan vuoden 2016 presidentinvaaleilla olevan suurempi merkitys, vaikka paikallisvaalien tulosta voidaankin käyttää suuntaa-antavana esivaalina.

Pitkä kampanja

Vaalikampanjat ovat olleet käynnissä Taiwanin saarella jo kahden kuukauden ajan, vaikka vaalien varsinainen vaalipäivä on vasta tulevana viikonloppuna. Uurnille odotetaan yli 80 prosenttia äänioikeutetuista.

Vaaleja käydään yhdeksät erilaiset ja niissä valitaan mm. suurempien kaupunkien pormestarit, kunnanvaltuutetut, aboriginaalien edustajat ja kyläpäälliköt – yhteensä yli 11 000 luottamushenkilöä.

Lipuilla koristellut pienet lava-autot ja skootterit pörräävät pitkin katuja joka päivä huutaen poliittisia iskulauseita aikaisesta aamusta myöhään iltaan. Kahvin sijaan vaalikansalle jaetaan kiinalaisia herkkuja kuten dumplingeja, ja usean talon tai myymälän edessä on jonkun ehdokkaan lippu. Viime viikonlopun “kultaisen viikonlopun” kampanjatilaisuudet keräsivät kymmeniä tuhansia osallistujia Taiwanin suurimpiin kaupunkeihin.

– Mielestäni tyypillistä taiwanilaiselle kampanjoinnille on ihmisläheisyys, kertoo Progressiivis-demokraattisen DPP-puolueen kansainvälisten asioiden päällikkö Ketty W. Chen.

Ehdokkaat menevät aamuisin markkinoille tervehtimään ihmisiä ja kulkevat iltapäivällä auton lavalla pitkin katuja.

– Ja on muuten todella epäkohteliasta, jos et maista jonkun äänestäjän tarjoamaa ruokaa, Ketty W. Chen sanoo.

Toimittaja: Hannamiina Tanninen, Taiwan

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)