Vaalien odotetaan muuttavan Taiwanin vallan tasapainoa

Taiwanissa käydään tänään lauantaina parlamenttivaalit ja presidentinvaalit, kuin noin 18 miljoonaa äänestäjää suuntaa vaaliuurnille.

  • LKS 20160115  SY2630; Eric Chu (R), the presidential canddiate of the ruling Kuomintang (KMT), gestures to supporters during an election campaign rally in Taipei on January 15, 2016. Voters in Taiwan are set to elect a Beijing-sceptic president as they take the latest step in a dramatic democratic journey, carving their own political path against China's wishes. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / Sam Yeh

    Eric Chu vielä hallitsevan Kuomintang-puolueen presidenttiehdokas.

    ()

Kolmen presidenttiehdokkaan lisäksi valittavana on 556 ehdokasta 113-paikkaiseen parlamenttiin.

Äänestyspaikat aukeavat kolmelta yöllä Suomen aikaa ja ensimmäisiä tuloksia voidaan odottaa noin kahdelta iltapäivällä. Vaalit ovat demokraattiset ja hyvin tärkeät taiwanilaisille, joista moni saapuu saarelle ulkomailta vain äänestääkseen.

Vaikka Taiwanin suhde Manner-Kiinaan puhuttaa kaikissa Taiwanin vaaleissa, on näiden vaalien kärkiteemoiksi kuitenkin noussut muun muassa talouden hidas kasvu ja nuorisotyöttömyys.

Parlamenttivaalin tuloksesta riippuen on myös mahdollista, että Taiwanista tulee ensimmäinen paikka Aasiassa, joka laillistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Korruptiosyytöksiltä, äänten ostamisesta johtuneilta pidätyksiltä ja vaalien tulokseen sidotulta laittomilta uhkapeleiltä ei ole tälläkään kertaa vältytty.

Varsinaisen draaman odotetaan kuitenkin syntyvän vasta tuloksen varmistuttua, sillä vaalien odotetaan muuttavan Taiwanin vallan tasapainoa.

Historiallisesti Taiwanissa valtaa pitäneen, ja jo syksyn 2014 paikallisvaaleissa kompuroineen Kuomintangin (KMT) odotetaan häviävän molemmat vaalit, ja menettävän näin valta-asemansa myös valtakunnan tasolla ensimmäistä kertaa koko Taiwanin historiassa. Vielä ennen äänestyspäivää KMT pitää vaaliliittoineen yli 70 prosentin enemmistöä parlamentissa.

Vaikka KMT vaihtoi koko puoluejohtonsa paikallisvaalitappion jälkeen, ei tämä tunnu riittävän kannatuksen houkuttelemiseksi. Puolue ehti myös vaihtaa presidentinvaaliehdokastaan lokakuussa, kun ehdolle ensin asetettu puolueen entinen varapuheenjohtaja Hung Hsiu-chu sai väistyä KMT:n istuvan puheenjohtajan Eric Chun tieltä.

Ensimmäinen naispresidentti?

Siitä huolimatta, että ehdokaskisassa on mukana enää yksi nainen, Taiwanissa on mahdollisuus tehdä tänään historiaa. Gallupien mukaan on hyvin todennäköistä, että valituksi tulee Demokraattisen edistyspuolueen DPP:n ehdokas Tsai Ing-wen. Hänestä tulisi Taiwanin ensimmäinen naispresidentti.

Ulkomailla opiskellut ja jo kerran aikaisemmin ehdolla ollut Tsai on onnistunut vetoamaan empatiallaan suuriin kansanjoukkoihin.

Hän muun muassa vertaa itseään mielellään Saksan liittokansleri Angela Merkeliin ja on sanonut, että Merkelin päätös ottaa vastaan paljon pakolaisia oli erittäin rohkea ja positiivinen. Tsai itsekin olisi omien sanojensa mukaan tehnyt vastaavan päätöksen samassa tilanteessa.

Vaikka enemmän etäisyyttä Kiinasta perinteisesti vaatinut DPP on Tsain johdolla ilmoittanut, ettei se aktiivisesti edistä Taiwanin julistautumista itsenäiseksi valtioksi, ei Kiinan hallinto edes halua käydä kyseistä keskustelua, sillä Manner-Kiina pitää Taiwania vain yhtenä maakunnistaan. Vaikka Taiwanin ja Kiinan johtajat järjestivät historiallisen tapaamisen Singaporessa viime marraskuussa, oli tämä luultavasti kaikua KMT valtakaudesta.

Mikäli Tsai tulee valittua, voivat suhteet viiletä ainakin hetkeksi. Kiinan presidentti Xi Jinpingillä olla totuttelemista, mikäli neuvotteluissa pöydän toisella puolella on Taiwanin itsenäisempää asemaa edistävä, demokraattisilla vaaleilla valittu naispresidentti.

Toimittaja: HANNAMIINA TANNINEN, Hongkong.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.