Verkkouutiset

Professorin mukaan lihavuuteen on vain yksi lääke: Syö vähemmän

Vähärasvaisen ja sokeripitoisen ruokavalion tuputtajat ovat syypäitä lihavuusepidemiaan, Ian McColl sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Hallituksen tehtävä ei tietenkään ole kertoa kansalle, mitä heidän tulisi syödä. Faktat on kuitenkin kerrottava, ja ne ovat selvät. Lihavuudelle on yksi ainoa syy – se, että syö liikaa kaloreita, professori Ian McColl toteaa Telegraphin kolumnissaan.

Hän kirjoittaa otsikolla ”Lihavuuteen on yksi ja vain yksi parannuskeino: syö vähemmän”.

McCollin mukaan lihavuus tulee pian vaatimaan enemmän henkiä kuin espanjantauti. Hän viittaa 1918–1920 raivonneeseen influenssapandemiaan, joka vaati kaikkiaan 50–100 miljoonan ihmisen hengen.

Ian McColl on Britannian parlamentin ylähuoneen jäsen. Hän toimi opposition niin kutsuttuna varjoterveysministerinä vuosina 1997–2000.

McCollin mielestä syypäitä vallalla olevaan lihavuusepidemiaan ovat ”moraalisesti korruptoituneet tiedemiehet ja poliitikot”, jotka antoivat elintarvikealan manipuloida itsensä mainostamaan lihavuutta liian vähäisen liikunnan seurauksena.

– He puhuivat virheellisesti vähärasvaisen, korkeahiilihydraattisen ja runsaasti sokeria sisältävän ruokavalion puolesta. Tämä lisäsi merkittävästi elintarvikealan voittoja, McColl lataa.

Professorin mukaan rasvalla on suotuisia vaikutuksia painonhallintaan ja sen syöntiä on demonisoitu turhaan. Rasva lisää muun muassa kylläisyyden tunnetta ja estää ylensyöntiä toisin kuin sokeri.

– Vähärasvainen ja korkeahiilihydraattinen ruokavalio ei ole kovinkaan maistuva, joten elintarvikeala on joutunut lisäämään ruokiin yhä enemmän sokeria tehdäkseen niistä maukkaampia, Ian McColl kirjoittaa.

Hän myöntää, että eri vartalot reagoivat ruokaan eri tavoilla. Professorin mukaan fakta on silti se, että syömättä liikaa kaloreita ei voi lihoa.

– Lihavuudesta on syytetty geneettisiä, psykologisia ja metabolisia tekijöitä. Vaikka ne voivatkin auttaa selittämään, miksi ihmiset syövät liikaa, ei mikään niistä ole varsinainen syy. Mikään lääketieteellinen tila ei selitä lihavuutta. Kilpirauhasen vajaatoiminta johtaa kyllä painonkasvuun, mutta vain siinä tapauksessa, että syö liikaa kaloreita.

Ian McColl huomauttaa, että liikunta polttaa loppujen lopuksi verrattain vähän kaloreita. Siksi avainasemassa painonpudotuksessa on hänen mukaansa nimenomaisesti ravinto.

Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen sanoi keskiviikkona Turun Sanomille, että lihavuuden hoito pitäisi panna kokonaan uusiksi Suomessa.

Pietiläisen mukaan ylipainon hoito perustuu nykyisin ravitsemusterapiaan, kun sen tulisi pohjautua psykologiaan. Myös liikuntavalmennusta on liian vähän.

Parhaan lihavuushoidon jalusta ei hänen mielestään ole ravitsemusterapia, vaan yhdistelmä psykologiaa, ravitsemusta ja liikuntaa.

Pietiläinen keskittäisi lihavuuden hoidon osaan terveyskeskuksia, koska ei pidä realistisena, että moniammatillista tukea voisi olla tarjolla jokaisella terveysasemalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)