Verkkouutiset

Sveitsiläiset äänestäneet ydinvoimasta luopumisesta

Jos äänestäjät tukevat opposition ehdotusta, suljetaan maassa kolme ydinvoimalaa jo ensi vuonna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sveitsissä äänestettiin sunnuntaina siitä, nopeutetaanko ydinvoimasta luopumista vai ei. Äänestyksestä on ennakkotietojen mukaan tulossa tiukka, kertoo BBC.

Taustalla on Japanin Fukushimassa tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus vuonna 2011, minkä jälkeen sveitsiläiset päättivät asteittain luopua ydinvoimasta. Tavoitteellisia ajankohtia ei kuitenkaan päätöksen yhteydessä täsmennetty.

Mikäli sveitsiläiset äänestävät ”kyllä”, suljetaan kolme maan viidestä ydinvoimalasta jo ensi vuonna. Kahdesta viimeisestä luovuttaisiin vuoteen 2029 mennessä.

Äänestystä ovat ajaneet vihreät ja sosiaalidemokraatit, joiden mukaan sveitsiläiset ydinvoimalat vanhenevat ja ovat vaarallisia.

Hallitus pelkää, että mikäli ydinvoimasta luovutaan nopeasti, lisää se maan riippuvuutta fossiilisista polttoaineista sen sijaan, että käyttöön saataisiin uusiutuvan energian lähteitä. Lisäksi huolenaiheena ovat mahdolliset katkokset sähköntuotannossa. Viisi käytössä olevaa ydinvoimalaa tuottaa tällä hetkellä 40 prosenttia Sveitsin sähköstä.

Hallitus on ehdottanut, että ydinvoimaloista luovuttaisiin asteittain ”kun niiden käyttöikä tulee täyteen”, mutta opposition mukaan tämä strategia mahdollistaisi voimaloiden toiminnan jatkumisen mahdollisesti ikuisesti.

BBC:n tietojen mukaan viimeisimmät mielipidemittaukset osoittavat tilanteen olevan todella tasaväkinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)