Verkkouutiset

Putinismin salainen kehittäjä johtaa ja keksii Venäjän ilmiöitä

PR-mies ja entinen varapääministeri Vladislav Surkov on johtanut nyky-Venäjää kuin teatteria.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vladislav Surkov toimi vuosina 1991-2011 Venäjän presidentin apulaiskansliapäällikkönä. 2011-2013 hän oli eroonsa asti varapääministeri.

Surkov on ollut presidentti Vladimir Putinin oikea käsi ja järjestelmän pääarkkitehti, joka kehitti useat nykyisen Venäjän politiikan ilmiöt.

“Salkkuni Kremlissä ja hallituksessa on sisältänyt ideologian, median, poliittisen puolueet, uskonnon, nykyaikaistamisen, innovaation, ulkosuhteet, ja – modernin taiteen”, Vladislav Surkov toteaa The Atlanticin henkilökuvassa taannoisessa puheessaan.

Hän keksi muun muassa Nashi-nuorisojärjestön ja suvereenin demokratian käsitteen.

Ukrainan Krimin miehityksessä teatterimaiset moottoripyöräjengit, kasakat ja kansanäänestykset olivat Surkovin järjestämiä. Hän pääsi sekä EU:n että USA:n pakotelistalle.

Surkovin järjestelmän kuvaillaan pienoiskoossa olevan demokraattista retoriikkaa ja epädemokraattisia tarkoituksia.

Vladislav Surkovin sanotaan ilmentävän nykyvenäläistä Kaikki on PR:ää -ajattelua. Putinin pääideologina hänen kuvaillaan johtaneen venäläistä yhteiskuntaa kuin tositv:tä. ”Hän taputtaa käsiään kerran, ja uusi puolue syntyy”.

Hallinnon johtajana Surkov tapasi kerran viikossa venäläisten tv-kanavien johtajat Kremlissä toimistossaan. Siellä jaettiin tarkkoja ohjeita.

TV:n juontajat puhuvat hänen valitsemistaan teemoista vihjaillen ja ovelasti, toistaen sanaa ”vihollinen” loputtomasti.

Suurena mantrana on, että presidentti edustaa jatkuvuutta, tasapainoa, stabiliteettia ja on kaikkein ”tehokkain johtaja”. Sanat on isketty Venäjään niin, että nyt niitä käytetään jopa kuvailemaan ihmissuhteita. Surkov on ollut Venäjän johtava ”poliittinen teknologi”, harmaa eminenssi ja taustavaikuttaja, jonka tehtäviin kuuluu entisistä kuiskaajista poiketen olennaisena myös media.

Vladislav Surkovin sanotaan ohjanneen kaikkia Venäjän itsenäistenkin puolueiden johtajia pienissäkin asioissa.

Surkov kirjoitti peitenimellä 2008 julkaistun Lähes nolla -nimisen kirjan, jossa korruptoitunut pr-virkailija seikkailee nyky-Venäjällä. Päähenkilö ei kykene tuntemaan ja näyttelee rooleja.

Nuoruudessaan Surkov liikkui Moskovan boheemipiireissä. Vuonna 1992 Surkov sai oligarkki Mihail Hodorkovskin ensimmäisen mainoskampanjan. Siinä Hodorkovski piti käsissään setelinippuja ja kehotti tulemaan pankkinsa asiakkaaksi.

Seuraavaksi Hodorkovskin ”luoneesta” Surkovista tuli Ostankinon tv-kanavan pr-johtaja. Nyt Hodorkovski näytettiin aina kaltereiden takana.

Uudessa Surkovin käyttämällä peitenimellä kirjoitetussa novellissa Ilman taivasta kuvaillaan maailmaa viidennen maailmansodan jälkeen. Kreml on saanut hajotettua Euroopan irti Amerikasta ja yhtiöt toisiaan vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)