Verkkouutiset

Uusi superbakteeri on tutkijoille järkytys: ”Pian tavallisia tartuntatauteja ei enää kyetä hoitamaan”

Yhdysvalloissa on löydetty bakteeri, joka on vastustuskykyinen kaikille tunnetuille antibiooteille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kyse on tavallisesta kolibakteerista (Escherichia coli), joita esiintyy runsaasti ihmisten ja muiden nisäkkäiden sekä lintujen ulosteissa.

Nyt amerikkalaistutkijat ovat ensimmäistä kertaa kautta aikojen havainneet kolibakteerin, joka on vastustuskykyinen kaikille tunnetuille antibiooteille.

– Tämä osoittaa, että olemme pian astumassa alueelle, jossa tavallisia tartuntatauteja ei kyetä enää hoitamaan, Food Animal Concerns Trust -organisaation ruokaturvallisuusjohtaja Steven Roach sanoi National Geographicille.

49-vuotias amerikkalaisnainen, jonka elimistöstä bakteeri löydettiin, oli hoidettavana armeijaan liittyvällä klinikalla. Puolustusministeriön tutkijat julkaisivat torstaina löydöksen Antimicrobial Agents and Chemotherapy -lehdessä.

Naisen elimistössä olevasta kolibakteerista löydettiin mcr-1-geeni, joka saa aikaan bakteerin antibioottiresistenssin.

Viranomaiset yrittävät nyt jäljittää, mistä bakteeri on peräisin.

MCR-geenin olemassaolosta kerrottiin ensimmäistä kertaa viime marraskuussa. Geeni löydettiin ihmisistä, eläimistä ja lihasta eri alueilla Kiinassa.

MCR-geeni herättää suurta huolta. Se tarjoaa bakteerille suojan kolistiinia vastaan, joka on viimeinen antibiootti, joka toimii sellaisia bakteereja vastaan, jotka ovat hankkineet vastustuskyvyn kaikille muille antibiooteille.

Toistaiseksi bakteerilla ei ole vielä vastustuskykyä kaikille antibiooteille, mutta sellaisen bakteerin syntyminen on vain ajan kysymys.

Tällä hetkellä olennaista on tunnistaa tällaiset bakteerit mahdollisimman ajoissa. Koska, jos kaikille antibiooteille resistenttejä bakteereja aletaan hoitaa perinteisillä antibiooteilla, se ainoastaan lisää näiden bakteerien leviämistä, kun antibiootit tappavat kilpailevat mikro-organismit ympäriltä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)