Verkkouutiset

Sukupuolineutraalit avioliittolait saattavat vähentää nuorten itsemurhayrityksiä

Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella nuorten itsemurhayritykset ovat vähentyneet monissa osavaltioissa sukupuolineutraalien avioliittolakien voimaantulon jälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tutkimuksessa käytettiin yhteensä 760 000 15–24-vuotiaan koululaisen kyselyvastauksia vuosilta 1999–2015. Samana aikana sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan 32 osavaltiossa.

Ennen lakien voimaantuloa yhdeksän prosenttia kaikista yläaste- ja lukioikäisistä oli yrittänyt itsemurhaa ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvista 29 prosenttia.

Nuorten itsemurhayritykset vähenivät lakimuutoksen jälkeen 0,6 prosenttiyksikköä, mikä tarkoittaa seitsemän prosentin vähennystä aikaisempaan nähden. Vuositasolla tämä merkitsee jopa 130 000 itsemurhayrityksen vähennystä.

Itsemurhayritykset vähenivät varsinkin seksuaalivähemmistöihin kuuluvien nuorten keskuudessa. Samanlaisia muutoksia ei havaittu 15 osavaltiossa, joissa laki ei sallinut samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Tutkijat muistuttavat, että tutkimuksen luonteesta johtuen he eivät pysty osoittamaan, että havaitut muutokset johtuvat vain ja ainoastaan avioliittolakien muuttumisesta.

On kuitenkin todennäköistä, että lakimuutokset kuvastavat laajemminkin muutoksia suhtautumisessa seksuaalivähemmistöihin. Näiden muutosten myötä vähentyy myös nuorten kokema ahdinko ja stressi, joka kumpuaa seksuaalivähemmistöjen elämän hankaluuksista sekä rakenteellisesta ja suorasta syrjinnästä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä ja siitä raportoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)