Verkkouutiset

”EU:ssa on jotain vikaa, jos Putinin Venäjä voi menestyä näin”

Suursijoittaja George Sorosin mielestä Venäjä uhkaa koko Euroopan olemassaoloa eivätkä eurooppalaiset päättäjät osaa oikein vastata haasteeseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Tämä johtuu mielestäni pääasiassa siitä, että EU ja erityisesti euroalue joutuivat eksyksiin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen”, George Soros kirjoittaa New York Review of Booksissa marraskuussa julkaistavassa kirjoituksessaan.

Hänen mielestään Euroopan päättäjien tulisi olla itsekriittisempiä.

”EU:ssa on oltava jotain vikaa, jos Vladimir Putinin Venäjä voi olla näin menestyksekäs, vaikkakin lyhytaikaisesti”, Soros toteaa.

Soroksen mukaan EU:n päätöksenteon tulisi olla yhtenäisempää, joustavampaa ja tehokkaampaa.

Soros toteaa, että Venäjän viimeaikaiset toimet Ukrainassa ovat tuoneet esiin sellaisen vaihtoehtoisen valtajärjestyksen, joka haastaa unionin perusperiaatteet ja -arvot.

”Se perustuu voimankäyttöön, joka ilmenee oikeusvaltion sijaan sortona kotimaassa ja aggressiona ulkomailla.”

Soroksen mukaan on järkyttävää, että presidentti Putinin Venäjä on osoittautunut joillain tavoilla ylivoimaiseksi Euroopan unioniin verrattuna.

”(Venäjä on) joustavampi ja se yllättää jatkuvasti. Se on saanut näin taktisen edun itselleen – ainakin lyhyellä tähtäimellä”, Soros analysoi.

Soroksen mukaan Yhdysvalloissa ja Euroopassa on päätetty, että sotilaallista välienselvittelyä Venäjän kanssa on vältettävä kaikin keinoin. Venäjä on puolestaan käyttänyt tämän haluttomuuden hyödykseen.

”Venäjä on liittänyt Krimin itseensä ja perustanut separatistivyöhykkeet Itä-Ukrainaan. Kun Ukrainan uuden hallinnon joukot uhkasivat voittaa matalan tason konfliktin Venäjän tukemia separatisteja vastaan elokuussa, hyökkäsi Putin Ukrainaan Venäjän varsinaisella armeijalla ja rikkoi samalla venäläistä lakia, joka kieltää asevelvollisten käyttämisen taistelutehtävissä ulkomailla vastoin heidän suostumustaan”, Soros kertaa.

”He tuhosivat satoja ukrainalaisia panssariajoneuvoja 72 tunnin aikana. Se oli merkittävä osa Ukrainan taistelujoukoista.”

Ukrainan auttaminen on sotaa parempi vaihtoehto

Soroksen mukaan Lännen päätökset olla tukematta Ukrainaa aseellisesti ovat olleet vääriä.

Hänen mielestään Euroopassa ja Yhdysvalloissa on vallalla ajatus siitä, ettei Putin ole kuin natsijohtaja Adolf Hitler. Siksi myönnytykset Venäjää kohtaan ehkäisevät väkivaltaa tulevaisuudessa ja hitaasti purevat pakotteet ajavat Venäjän lopulta vetäytymään.

”Nämä ovat valheellisia toiveita, jotka kumpuavat valheellisista väitteistä, joille ei ole mitään tukea. Putin on turvautunut voimankäyttöön toistuvasti ja hän voi tehdä niin uudestaankin, ellei hän kohtaa kovaa vastarintaa”, Soros lataa.

Toinen suuri puute eurooppalaisessa ajattelussa on Soroksen mukaan se, ettei hyökkäystä Ukrainaan käsitetä hyökkäyksenä Euroopan unionia vastaan.

”Nyt sekä ’uuden Ukrainan’, Naton että Euroopan unionin tulevaisuus on uhattuna. On epärealistista olettaa, etteikö Putin jatkaisi tunkeutumista Ukrainaa pidemmälle, jollei hän kohtaa yhtenäistä vastarintaa.”

Soros ei näe talouspakotteita oikeana tienä Venäjän laittamiseksi kuriin. Hänen mukaansa Euroopan tulisi auttaa Ukrainaa puolustamaan itseään Venäjän aggressiolta. Soros varoittaa, että ukrainalaisten toivo voi kääntyä epätoivoksi, jos maa ei saa tukijoiltaan riittävää apua puolustautuakseen.

”Euroopan unionin valtioiden on korkea aika herätä ja alkaa käyttäytyä kuin epäsuorasti sodassa olevat maat. Niiden on parempi auttaa Ukrainaa puolustautumaan kuin joutua itse taistelemaan.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)