Verkkouutiset

Tiedustelulähde: Vladimir Putin pohtii tietovuotaja Edward Snowdenin luovuttamista USA:han

Amerikkalaislähteiden mukaan tietovuotajan palauttaminen olisi palvelus Yhdysvaltojen uudelle hallinnolle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltojen tiedustelun keräämien tietojen mukaan Venäjä pohtii tietovuotaja Edward Snowdenin luovuttamista Yhdysvaltoihin. NBC:n korkean viranomaislähteen mukaan kyseessä olisi ”lahja” tuoreen presidentin Donald Trumpin hallinnolle.

Toinen tiedustelulähde on vahvistanut NBC:n tiedot. Hänen mukaansa Venäjällä on keskusteltu Snowdenin luovuttamisesta Trumpin virkaanastujaisista lähtien.

Edward Snowdenin lakimies Ben Wizner kertoo, ettei ole saanut mitään vihiä luovutussuunnitelmista. Snowden itse kommentoi uutista twitterissä todeten sen vahvistavan, ettei hän ole tehnyt yhteistyötä Venäjän tiedustelun kanssa.

– Yksikään maa ei luovu vakoojistaan, koska silloin muut pelkäisivät olevansa seuraavia, hän kirjoitti.

Yhdysvaltojen presidentti George W. Bushin turvallisuusneuvonantajana toiminut Juan Zarate varoittaa mahdollisen luovutustarjouksen hyväksymiseen liittyvistä riskeistä.

– Tämä olisi Venäjälle win-win -tilanne. He ovat saaneet Edward Snowdenista irti kaiken tiedon, minkä tarvitsevat ja käyttäneet häntä Yhdysvaltojen lyömiseen valvonta- ja kybertoiminta-asioissa, hän arvioi.

Valkoinen talo kieltäytyi kommentoimasta uutista. Yhdysvaltojen oikeusministeriö puolestaan ilmoitti ottavansa Snowdenin mielellään vastaan. Tietovuotajaa odottavat Yhdysvalloissa mittavat rikossyytteet.

Edward Snowden tuli tunnetuksi Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden virasto NSA:n tiedonkeruuohjelmien paljastamisesta.

Hän pakeni vuotosivusto Wikileaksin avustuksella Moskovaan vuonna 2013. Snowdenin mahdolliset kytkökset Venäjän tiedusteluun ovat sittemmin herättäneet runsaasti keskustelua.

Monet ovat ihmetelleet miehen pakoa juuri Moskovaan. Lisäksi on perusteltua olettaa, ettei Venäjän tiedustelu jättäisi Snowdenin anastamien kaltaisia tietoja omaavaa henkilöä rauhaan.

Yhdysvaltojen edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan hiljattain julkaisemassa raportissa katsotaan Snowdenin tehneen yhteistyötä Venäjän tiedustelun kanssa.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo luovutuspuheiden olevan ”hölynpölyä”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)