Sisäministereiden EU-hätäkokous tulossa – "viholliset ovat jo kaupungeissamme"

Sisäministereiden on määrä käsitellä Brysselin terrori-iskuja.

  • LKS 20160323 1281; An armed Belgian police officer stands guard near Maelbeek - Maalbeek subway station in Brussels on March 23, 2016, a day after triple bomb attacks in the Belgian capital killed about 35 people and left more than 200 people wounded. A series of explosions claimed by the Islamic State group ripped through Brussels airport and a metro train on March 22, killing around 35 people in the latest attacks to bring bloody carnage to the heart of Europe. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD

    Sisäministereiden on määrä tehostaa turvallisuutta.

    ()

Euroopan unionin sisäministereiden odotetaan kokoontuvan hätäkokoukseen torstaina. EUObserverin mukaan EU:n puheenjohtajamaa Alankomaat ei ole vielä vahvistanut kokouksen koolle kutsumista.

Asialistalla ovat alustavasti samat kysymykset kuin Pariisin marraskuisten terrori-iskujen jälkeen. EU:n ulkorajojen vahvistaminen, turvallisuusviranomaisten pääsy käsiksi tietokantoihin ja EU-laajuinen matkustajatietojärjestelmä ovat aiheita, jotka edellyttävät edelleen päätöksentekoa.

Matkustajatietojärjestelmää koskeva direktiivi annettiin jo joulukuussa, mutta Euroopan parlamentti ei ole vielä hyväksynyt sitä.

Schengenin alueen tietokantojen käyttö liittyy epäiltyjen rikollisten pysäyttämiseen Schengenin passittoman alueen sisällä. Viime aikoina asiassa on tapahtunut edistystä.

Ulkorajojen valvonnan tehostaminen kuitenkin jakaa mielipiteitä.

– Ne, jotka sanovat, että "rajat pitää sulkea", eivät ymmärrä, että viholliset asuvat jo kaupungeissamme, Italian pääministeri Matteo Renzi sanoi tiistaina.

Renzin mielestä EU:n pitäisi mennä "loppuun saakka" ja luoda "yhtenäinen turvallisuus- ja puolustusrakennelma".

Brysselin terrori-iskut Zaventemin lentokentällä ja metrovaunussa Maalbeekin metroaseman lähettyvillä tappoivat tiistaina ainakin 35 ihmistä ja haavoittivat yli kahtasataa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.