Verkkouutiset

Paikalla olleet kertovat kauhusta Istanbulissa: Olin kasvokkain ampujan kanssa

Turkin suurimman lentokentän terrori-iskussa hyökkääjät ampuivat sattumanvaraisesti lentomatkustajia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kolme mustiin pukeutunutta terroristia iski myöhään illalla tiistaina Turkin Istanbulin Ataturkin lentokentälle. Silminnäkijät kuvaavat lentokentän tapahtumia kaoottisiksi.

– Se oli elämäni kauhistuttavin ilta. Olin tax-free-myymälässä katselemassa tavaroita, kun kuulin kaikkien kirkuvan. Katsoin taakseni ja siellä oli poliiseja, jotka juoksivat takaperin ja ampuivat vieressämme. Piilouduimme kassan taakse kahden muun tytön kanssa. Sitten kuului kova pamaus, jota seurasi maahan putoavan lasin ääni. Niiden muutaman sekunnin aikana olin varma, että kuolen. Kaikki juoksivat. Juoksin massan mukana, mutta en tiennyt minne. Olin niin peloissani ja itkin, iskua todistanut Tarane Foroutan kirjoitti Facebookissa Mirrorin mukaan.

Expressenin mukaan Turkissa on kateissa ruotsalaisia.

Tanskalainen Mohammad Hassan kertoo Tanskan TV2:lle kuulleensa kaksi räjähdystä ollessaan lentokentän Burger Kingissä perheensä kanssa. Kirkuvia ihmisiä juoksi kohti ravintola-aluetta ja kuului sarjatulen ääniä. Hän kuvailee tilannetta kaaokseksi ja sanoo ajatelleensa, että ”nyt se on ohi”.

Amerikkalaistoimittaja Steven Nabil kertoo Twitterissä joutuneensa kasvokkain erään terroristeista kanssa.

– Lähdimme juuri lentokentältä. Vaimoni loukkaantui iskussa. Olimme kasvotusten hyökkääjän kanssa, kun hän tulitti.

Häämatkaltaan New Yorkiin palaamassa ollut pariskunta selvisi täpärästi.

– Laskeuduimme portaita. Halli oli tyhjä ja terroristi ampui meitä kohti. Tartuin hänen (vaimon) käteensä ja juoksin.

Nabil piiloutui vaimonsa kanssa kaappiin kampaamossa. Hän kertoo kuulleensa, kuinka terroristi tulitti sen ulkopuolella.

– Olimme 45 minuutin ajan pelkkiä maalitauluja ja odotimme, kuka avaisi oven.

Sue Savage oli lentokentällä saattamassa matkalle lähtevää ystäväänsä, kun hän kuuli laukauksia ja räjähdyksen. Savage kertoi CNN:lle kuulleensa sen jälkeen vielä lisää laukauksia ja toisen räjähdyksen.

Savage kertoi hakeutuneensa suojaan ensin miesten rukoushuoneeseen ja sitten miesten vessaan. Hän sanoi tulleensa ulos vessasta nuoren naisen kanssa 30 minuutin jälkeen ja kuulleensa lisää huutoja ja laukauksia.

Sen jälkeen kaksikko piiloutui matkatavaroiden tarkastushuoneeseen. Heidät ohjattiin 30 muun ihmisen kanssa naisten rukoushuoneeseen kunnes viranomaiset saattoivat heidät terminaalin pääaulaan.

– Siellä oli paljon verta. Lattialla oli niin paljon lasia, että sitä lakaistiin sivuun, jotta emme liukastuisi, Savage kertoi.

Laurence Cameron kuvaili CNN:lle näkemäänsä astuttuaan lentokoneesta ulos:

– Terminaalissa oli valtava joukko huutavia ihmisiä. Osa ihmisistä kaatuili toistensa päälle. Pyörätuolissa istunut miesparka jätettiin yksin, kun ihmiset kiirehtivät rakennuksen takaosaan. Kukaan ei näyttänyt tietävän, mitä tapahtui, Cameron sanoi.

– Hyökkäys tapahtui siellä, missä normaalisti kutsutaan takseja. Maa on ikään kuin riekaleina. Myös lattialla oli veritahroja.

Istanbulin iskussa menehtyi 41 ja loukkaantui yli 230 ihmistä. Terroristit olivat aseistautuneet Kalashnikov-rynnäkkökiväärein ja itsemurhapommein.

Yksi heistä avasi tulen lähtevien lentojen terminaalissa. Poliisi ampui ainakin kahta terroristia kohti. Tämän jälkeen kaikki terroristit laukaisivat räjähteensä kerrosta alempana saapuvien lentojen terminaalissa. Räjähdyksistä on julkaistu myös videomateriaalia. Eräällä videolla näkyy, kuinka poliisi ampuu yhtä terroristeista. Hän kaatuu maahan ja räjäyttää hetkeä myöhemmin pomminsa.

Kasperi Summanen, Arno Rydman

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)