Verkkouutiset

Puolan Sikorski: Putin haluaa estää Ukrainan menestyksen

Puolan ulkoministeri Radek Sikorskin mielestä Ukraina maksaa hintaa 20 vuoden korruptiosta ja puolueettomuusilluusioista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Washington Post pyytää haastattelussaan Puolan ulkoministeri Radek Sikorskia sanomaan, mitä hän uskoo Ukrainassa tapahtuvan.

– Luulen että (Venäjän) presidentti (Vladimir) Putin haluaa estää Ukrainaa tulemasta menestykselliseksi eurooppalaiseksi tai EU:iin liitetyksi maaksi. Siihen hän tarvitsee horjutetun Ukrainan ja sen vaalikalenterin sekoittamisen ja talousreformien vaikeuttamisen, Radek Sikorski vastaa.

Sikorskin mielestä Ukraina on menettänyt paljon aikaa korruptiolle. Vielä 25 vuotta sitten Puola ja Ukraina olivat samalla viivalla, tänään Puola on kolme kertaa rikkaampi.

Hänen mukaansa Ukrainan tapahtumien laajempi merkitys on siinä, että ensi kertaa toisen maailmansodan jälkeen eurooppalainen maa on liittänyt toisen maan alueen itseensä.

– Se on rauhan perustaksi tehdyn laillisen järjestelmämme ja kansainvälisten normien ja sopimusten hylkäys.

Ulkoministeriltä kysytään, ovatko Itä-Ukrainan kymmenen miehitetyn kaupungin miehittäjät venäläisiä agentteja.

– Totta kai he ovat venäläisiä. Heillä on kalustoa jota on vain Venäjän armeijalla, Sikorski vastaa.

Ukraina maksaa

Radek Sikorski muistuttaa, ettei ole ainoatakaan maata Euroopassa, jossa ei olisi vähemmistöjä. Jos heitä suojeltaisiin rajoja siirtämällä ”olisimme takaisin 1900-luvun ja aiemmassa helvetissä”.

Ulkoministerin mukaan Ukrainan on saatava armeijansa toimimaan uudelleen.

– Minusta Ukraina maksaa hintaa 20 vuoden strategisista illuusioista, että se voisi olla puolueeton, eikä se kiinnittänyt tarpeeksi huomiota turvallisuussektoriinsa, Radek Sikorski sanoo.

Sikorski arvelee Putinin tulevan olemaan strategisesti rohkea mutta taktisesti joustava, riippuen siitä mitä muut tekevät. Jos tulee vastarintaa, hän peräytyy.

– Jos pitäisi arvata, ja tämä on mitä venäläinen osapuoli kertoo meille, he tyytyisivät Ukrainan liittovaltiojärjestelyyn. …Ylivoimainen vaikutusvalta (Ukrainan) osaan, joka voi sitten halvaannuttaa kokonaisuuden. Ja estää Ukrainaa reformoimasta ja menestymästä, siten tarvitsematta miehittää.

Mihin lopettaa?

Ulkoministeri Sikorski selittää Ukrainan passiivisuutta venäläisiä kohtaan sillä, että rajaseudulla identiteetit eivät ole yhtä vahvoja kuin Euroopassa on totuttu. Lisäksi näkyy Ukrainan epäonnistuminen 20 vuoden aikana ja huonompi elintaso.

– Huolestuneimpia Kremlistä kuulemastaan pitäisi olla maiden maat, joissa on suurimmat venäläisvähemmistöt. Ne ovat Kazahstan, Valko-Venäjä ja todellakin Latvia. Mutta ensin meidän pitää arvioida missä olemme turvatilanteessa Euroopassa ja jätettävä postmodernistiset illuusiot siitä, että konflikti on mahdoton, Sikorski toteaa.

– Luulen että Venäjä tajuaa olevansa paljon riippuvaisempi muusta maailmasta kuin he ovat tajunneet tähän asti, Sikorski ennustaa.

Hänen mukaansa ”neroutta on tajuta, mihin lopettaa”.

– Venäjällä todennäköisesti on tarpeeksi voimavaroja sulattaa Krim. Luulen että itäinen ja eteläinen Ukraina antaisi heille ruoansulatusvaivoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)