Verkkouutiset

Sigmasuolen tähystys pienentää suolisyöpäkuolleisuutta

Sigmasuolen tähystys eli sigmoidoskopia voi brittitutkimuksen perusteella ehkäistä paksu- ja peräsuolisyöpiä jopa 17 vuoden seurannassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brittitutkimuksessa sigmoidoskopia tehtiin terveille aikuisille, joilla ei ollut merkkejä syövästä tutkimuksen alkaessa. Vaikuttaakin siis siltä, että sigmoidoskopia sopisi paksu- ja peräsuolisyövän ehkäisevään seulontaan.

Samasta aineistosta on julkaistu aiemmin tuloksia, joissa ehkäisyteho nähtiin 11 vuoden seurannassa. Nyt saadut tulokset vahvistavat aiempia havaintoja ja osoittavat vaikutusten ulottuvan vielä pitemmälle.

Nyt julkaistussa analyysissa 55–64-vuotiaana tehty sigmoidoskopia vähensi paksu- ja peräsuolisyöpiä 35 prosenttia 17 vuoden seurannan aikana.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että yhden syöpätapauksen estämiseksi seuloa piti 98 henkilöä. Jos sigmoidoskopiassa näkyi syöpään viittaavia polyyppeja, potilaille tehtiin myös kolonoskopia, jossa suolistoa tähystetään pidemmältä.

Tutkimukseen osallistui 170 000 brittiä, joista 40 000 satunnaistettiin sigmoidoskopiaan ja loput toimivat verrokkeina. Seitsemäntoista seurantavuoden aikana paksu- ja peräsuolisyöpä todettiin 1 200 tähystysryhmäläisellä ja 3 300 verrokilla. Paksu- ja peräsuolisyöpään kuoli 353 tähystysryhmäläistä ja 996 verrokkia.

Suomessa paksusuoli- ja peräsuolisyövän seulonta tehdään joka toinen vuosi 60–70-vuotiaille. Tällä hetkellä seulonta tehdään ulosteen veritestillä, mutta tähystykset saattavat yleistyä tulevaisuudessa.

Paksu- ja peräsuolisyöpä on yleistynyt Suomessa, ja tällä hetkellä se on miesten kolmanneksi ja naisten toiseksi yleisin syöpä. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 2 600.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Lancet-lehdessä ja niistä raportoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)