Verkkouutiset

Jyty: Seurakuntien työntekijät uupuvat monissa muutoksissa

Kirkolliskokous hylkäsi seurakuntien rakenneuudistuksen toukokuun alussa. Jytyn mukaan seurakunnissa muutoksia on ennakoitu jo vuosia, mikä on johtanut työmäärän lisääntymiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Monissa seurakunnissa on ennakoitu rakennemuutoksia jo vuosia, kun esimerkiksi määräaikaisia työsuhteita on ketjutettu ja eläköityvien paikkoja ei ole täytetty, sanoo Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn puheenjohtaja Maija Pihlajamäki.

Pihlajamäen mukaan paisunut työmäärä on kuormittanut seurakuntien työntekijöitä ja johtanut tilanteisiin, joissa yksi työntekijä on käytännössä hoitanut monen ihmisen työtehtävät.

– Huoli työpaikkojen tulevaisuudesta lisää muutosvastarintaa, joka on osittain syynä myös rakenneuudistusten kaatumiseen. Rakennemuutoksessa tuleekin ennen kaikkea huomioida henkilöstön työsuhdeturva, Pihlajamäki jatkaa.

Muutoksia on myös muita, sillä seurakunnissa on käynnissä vaiheittainen siirtyminen Kirkon palvelukeskuksen asiakkaiksi, mikä rasittaa henkilöstöä erityisesti siirtymävaiheessa.

Työaikakokeilu kuormittaa

Tämän vuoden alussa voimaan tullut työaikakokeilu kuormittaa entisestään kirkon työntekijöitä. Yleistyöajassa työtä tehdään nyt 1-4 viikon jaksoissa, joka antaa työnantajalle hyvin paljon joustoa työajan suunnitteluun ja sijoitteluun.

Kokeilun ajaksi vuorokausiylityöstä on luovuttu ja ainoa mahdollinen ylityön muoto on jaksoylityö. Työpäivien pituus voi vaihdella rajusti, eivätkä määräykset turvaa henkilöstölle edes keskimäärin kahta vapaapäivää viikossa.

Pihlajamäen mukaan työvuorosuunnittelu on useissa seurakunnissa retuperällä. Työvuoroluetteloja ei suunnitella laisinkaan tai ne suunnitellaan vajaiksi. Valitettavan yleistä on myös se, että jo vahvistettuja työvuoroluetteloja muutetaan kesken jakson.

– Meillä on ollut alusta asti huolena kokeilumääräysten vaikutukset ansiotasoon, työhyvinvointiin, työstä palautumiseen sekä työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen, korostaa Pihlajamäki.

Työaikakokeiluun uutena elementtinä tuli mahdollisuus puhelinpäivystyskorvaukseen. Pihlajamäen mukaan puhelinpäivystys ja varallaolo sitovat vahvasti työntekijöitä vapaa-ajalla ja tällainen on omiaan lisäämään stressiä ja työuupumusta.

– Mikäli kirkon työolot tai palkkaus heikentyy, emme tule hyväksymään työaikakokeilun jatkoa sen päättyessä 31.1.2017, Pihlajamäki sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)