Verkkouutiset

Separatistit ovat ahtaalla – Ukraina vallannut takaisin alueita

Ukrainan armeija on voittanut viime aikoina merkittävästi jalansijaa maan itäosissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kun venäläisjohtoiset Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat perustettiin keväällä, niihin periaatteessa kuului varsin suuria Itä-Ukrainan maa-alueita. TIlanne on kuitenkin muuttunut. Ukraina on saanut takaisin kaupunkejaan ja jopa valtaosan Venäjän rajan alueistaan kyseisissä oblasteissa.

Heinäkuun alussa Ukrainan armeija saavutti yhden suurimmista voitoistaan, kun se valtasi takaisin kapinallishallinnon päämajana toiminaan Slovjanskin kaupungin.

Taistelut Slovjanskista olivat ankaria ja siellä toimineet venäläisen Igor Strelkinin (oikealta nimeltään Igor Girkin) johtamat separatistit vetäytyivät hallituksen joukkojen tieltä Donetskiin.

Slovjanskin menetyksen jälkeen kapinallisjoukot hylkäsivät myös sen eteläpuolella sijaitsevan Kramatorskin.

Kapinallisjohtaja Strelkov totesi vetäytymisen olleen taktinen. Donetskia on hänen mukaansa helpompi puolustaa kuin Slovjanskia.

Ukrainan armeija on ajanut separatisteja ahtaalle Malaysia Airlinesin turman jälkeen. Viime viikolla Ukrainan armeijan uutisoitiin valloittaneen osia separatisteille keskeisestä Luhanskin alueesta ja tällä hetkellä se alkaa olla jo kokonaisuudessaan Ukrainan armeijan hallinnassa.

Tällä viikolla Ukrainan kansallinen turvallisuusneuvosto tiedotti armeijan vallanneen muun muassa Severodonetskin ja Popasnan kaupungit.

Uusimpiin tietoihin perustuvat karttakuvat joukkojen liikkeistä paljastavat rintamalinjojen liikkuneen aivan Donetskin ja Luhanskin kaupunkien tuntumaan. Lisäksi hallituksen joukot ovat työntyneet monin paikoin kapinallisalueiden ja Venäjän rajan väliin.

Turvallisuusneuvoston mukaan etenkin Luhanskin liepeillä on taisteltu ankarasti.

”Kuolemme urheasti barrikadeille”

Separatistitaistelijat ovat vaatineet Venäjää puuttumaan Itä-Ukrainan tilanteeseen.

Venäjää on kritisoitu ankarasti siitä, että se tukee kapinallisia toimittamalla Ukrainaan aseita ja taistelijoita.

Slovjanskin jouduttua Ukrainan armeijan käsiin ovat separatistit vaatineet sotilaallista väliintuloa entistä painokkaammin.

”Olen erittäin pettynyt Moskovan toimettomuuteen. Tämä tarkoittaa, että sodasta tulee pitkä ja verinen ja se jatkuu, kunnes kuolemme kaikki urheasti barrikadeille”, kapinallishallinnon varapuolustusministeri Fedor Berezin kommentoi Wall Street Journalin mukaan Slovjanskin valtauksen jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)