Verkkouutiset

FAZ: Saksan Schäuble haluaa riisua komissiolta vallan

Saksan valtiovarainministeri on kyllästynyt politikoivaan komissioon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Frankfurter Allgemeine Zeitungin tietojen mukaan Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble haluaa riisua Euroopan komission vallasta.

Schäublen väitetään olevan kyllästynyt politikoivaan komissioon. Hän ei pidä mahdollisena, että komissio on samanaikaisesti poliittinen elin ja viranomainen, jonka tehtävä on valvoa EU-sopimuksia.

Lehden haastattelemien Brysselin diplomaattien mukaan Schäuble otti asian esille kaksi viikkoa sitten Euroopan unionin valtiovarainministereiden kokouksessa. Schäublen väitetään vaatineen, että komission alkuperäiset ydintehtävät eurooppalaisen oikeuden toimeenpanossa siirretään riippumattomille viranomaisille liittokanslerinviraston mallin mukaisesti. Silloin esimerkiksi kilpailukyvyn ja sisämarkkinasääntöjen valvonta siirtyisivät pois komissiolta.

FAZ:n mukaan euroryhmän puheenjohtaja ja Alankomaiden valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem aikoo tehdä komission vallan jakamisesta painopisteen, kun EU-puheenjohtajuus siirtyy Alankomaille ensi vuoden alussa.

Schäublen komissio-kritiikin taustalla on ennen kaikkea komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin toiminta, jonka väitetään toistuvasti ylittävän valtuutensa ja toimivan omapäisesti.

FAZ:n mukaan Schäuble ei ole myöskään Kreikan kriisin kohdalla halunnut hyväksyä komission roolia neuvottelijana. Sen sijaan Schäublen mielestä eurooppalaisten velkojien oikeutettu edustaja on euromaiden valtiovarainministereiden muodostama euroryhmä.

Kritiikistä huolimatta Schäuble tukee lehden lähteiden mukaan ajatusta poliittisesta komissiosta, mutta silloin samalla instanssilla ei voi olla valvontatehtäviä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)