Verkkouutiset

Valtaosaa somessa jaetuista uutisista ei ole luettu

Ihmiset jakavat artikkeleita mieluummin kuin lukevat niitä, todetaan amerikkalaisessa tutkimuksessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Chicago Tribune kertoo, että satiirinen uutissivusto The Science Post teki Internetin käyttäjille kesäkuun alussa jekun. Sivusto julkaisi artikkelin, jonka otsikko kuului: ”Tutkimus: 70 prosenttia Facebookin käyttäjistä lukee tiedejulkaisuista vain otsikot ennen kommentointia.”

The Science Postin jutussa ei ollut varsinaista sisältöä ollenkaan, vaan teksti oli korvattu lorem ipsum -täytetekstillä. Tekstiä käytetään esimerkiksi graafisessa suunnittelussa, kun halutaan testata, miltä valittu kirjasin tai tekstin asettelu näyttävät.

The Science Postin artikkeli todisti väitteensä, sillä miltei 46 000 ihmistä jakoi uutisen – joskin osan arvioidaan tehneen sen koomisuuden vuoksi.

Äskettäin julkaistujen tutkimustulosten mukaan väitteessä on todenperää, sillä Columbian yliopiston ja Ranskan kansallisen instituutin tutkimuksen mukaan 59 prosenttia sosiaalisessa mediassa jaetuista linkeistä ei todellisuudessa ole klikattu. Toisin sanoen uutisia jaetaan eteenpäin niitä lukematta.

Tutkijoiden mukaan ongelmallista on se, että ihmisten välillä tapahtuva uutisten jakaminen määrittää suuresti sitä, mitkä uutiset kiertävät ja mitkä jäävät informaatiotulvassa huomiotta. Uutisten jakaminen muodostaa jaettuja poliittisia ja kulttuurisia agendoja, joten tutkijoiden mukaan ei ole yhdentekevää, millaisia uutisia jaetaan.

– Tämä on tyypillistä nykyaikaista informaation kuluttamista. Ihmiset jakavat artikkeleita mieluummin kuin lukevat niitä. Ihmiset muodostavat mielipiteen tiivistelmän perusteella, tai tiivistelmän tiivistelmän, eivätkä välitä mennä syvemmälle, tutkimuksen tiedotteessa todetaan.

Tutkimuksesta kävi ilmi myös se, että eniten ihmiset jakavat toisten tavallisten käyttäjien jakamia uutislinkkejä, eivät mediaorganisaatioiden. Klikatut linkit olivat myös jopa useita päiviä oletettua vanhempia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)