Verkkouutiset

Radioaktiiviset Tšernobyl-villisiat aiheuttavat ongelmia Saksassa

Kaakkois-Saksassa sijaitsevan Saksin osavaltion metsissä kulkee radioaktiivisia villisikoja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Telegraphin mukaan Saksin paikallishallinnon tekemät tutkimukset osoittavat, että enemmän kuin kolmasosa alueen villisioista on niin radioaktiivisia, ettei niiden liha kelpaa ihmisen syötäväksi.

Saksissa ammutut villisiat on tullut tarkistuttaa säteilyn varalta vuodesta 2012. Villisioissa tavattavan säteilyn uskotaan johtuvan vuoden 1986 Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta.

Tuolloin Pohjois-Ukrainassa sijaitsevan ydinvoimalan reaktoriyksikkö räjähti ja ilmakehään ja ympäristöön vapautui suuri määrä radioaktiivista ainesta.

Tšernobylin laskeuma kulkeutui tuulen ja sateiden mukana pitkälle Länsi-Eurooppaan.

Asiantuntijoiden mukaan villisiat ovat erityisen alttiita ydinvoimalaonnettomuudessa vapautuneelle säteilylle, koska ne nauttivat ravinnokseen suuret määrät säteilyä tehokkaasti varastoivia tryffeleitä ja muita sieniä.

Saksan viranomaiset pitävät turvallisena säteilyn ohjearvona 600 becquereliä lihakiloa kohti. Saksalaisista villisioista on kuitenkin pahimmillaan mitattu säteilyarvoja, jotka ylittivät rajan jopa monikymmenkertaisesti. Saksalaislehti Spiegelin mukaan eräällä Baijerin alueella ammutuista villisioista on mitattu keskimäärin peräti 7 000 becquerelin arvoja lihakilolta.

Saksan valtio maksaa vuosittain metsästäjille yhteensä satojen tuhansien eurojen korvaukset villisioista, jotka joudutaan hävittämään säteilyn vuoksi.

”Tämä on ollut iso ongelma jo pitkään. Tilanne tulee olemaan tällainen ainakin seuraavat 50 vuotta”, Joachim Reddermann Baijerin metsästysliitosta sanoi Spiegelin haastattelussa vuonna 2010.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)