Merkelille raskaat tappiot Saksan osavaltiovaaleissa

Liittokansleri Angela Merkelin johtama CDU-puolue kärsi tappion Saksan osavaltiovaaleissa. Voittajaksi nousee AfD.

  • LKS 20160312 Participants of a demonstration by far-right groups hold up banners calling for Merkel to go on account of her refugee policies in Berlin on March 12, 2016. / AFP / John MACDOUGALL - LEHTIKUVA / AFP

    Saksan maahanmuuttopolitiikan ja Merkelin hallinnon vastainen mielenosoitus Berliinissä.

    ()

Sunnuntai-illan ennakkotulosten mukaan Angela Merkelin johtaman CDU-puoluepuolueen kannatus on laskemassa kaikissa kolmessa sunnuntaina äänestäneessä osavaltiossa. Myös sosiaalidemokraattien tilanne näyttää tappiolliselta, vaikka se on pääsemässä niukasti plussan puolelle Rheinland-Pfalzissa, jossa se tällä hetkellä on johtoasemassa.

Baden-Württembergissa vihreät on saamassa noin 31 prosentin kannatuksen ollen selvä voittaja. Puolue on onnistunut nostamaan kannatustaan lähes 7 prosenttiyksikköä viime vaaleihin nähden. CDU-puolue puolestaan on saamassa 26,9 prosenttia äänistä, ja tappiota sille on tulossa jopa niukasti yli 12 prosenttiyksikköä. Sosiaalidemokraatit ovat jäämässä neljänsiksi AfD-puolueen jälkeen. Puolue on saamassa äänistä 13 prosenttia, mikä tarkoittaa reilua 10 prosenttiyksikön laskua edellisiin vaaleihin nähden. AfD-puolue on puolestaan saamassa yli 14 prosenttia äänistä.

Rheinland-Pfalzissa sosiaalidemokraattinen puolue olisi saamassa 37,5 prosenttia äänistä. CDU jäisi hieman sen hännille 32,5 prosentin kannatuksella. AfD-puolue saisi äänistä 10,9 prosenttia, kun muut puolueet jäävät sitä pienempiin lukemiin.

Saksi-Anhaltin osavaltiossa CDU on johdossa 30,2 prosentin kannatuksella. AfD näyttää kiilaavan toiseksi 21,8 prosentilla. Seuraavana tulevat vasemmistopuolueet: Die Linken kannatus on 16,7 prosenttia ja sosiaalidemokraattien 11,9 prosenttia.

Molemmissa osavaltioissa vihreiden kannatus on jäämässä selvästi pienemmäksi kuin Baden-Württembergissä. Puolue on saamassa noin 5 prosenttia äänistä kummassakin.

Vuonna 2013 perustettu eurokriittinen Alternative für Deutschland -puolue on ollut mielenkiinnon kohteena, ja sen arvioitiin ennakkoon keräävän paljon ääniä. Sen arvioitiin saavan Saksi-Anhaltin mielipidemittausten mukaan 17–19 prosentin kannatuksen. Rheinland-Pfalzissa AfD:n kannatus on mielipidemittauksissa ollut 9-11 prosenttia ja Baden-Württembergissä 11–13 prosenttia. Lopullisia tuloksia odotellaan vielä, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että puolue on jopa niukasti ylittämässä ennakkoarviot.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.