Verkkouutiset

”Onko hän enää täysin järjissään?” – Saksassa hämmästellään Turkin presidentin natsipuheita

Saksan johtavat poliitikot ovat esittäneet voimakasta arvostelua Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin sunnuntaisen natsilausunnon takia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksassa on hämmästelty Recep Tayyip Erdoğanin sunnuntaista lausuntoa, jonka mukaan Saksassa käytetään natsien menetelmiä saksanturkkilaisia ja Turkin ministereitä vastaan. Hän on aiemminkin vilautellut natsikorttia Saksaa vastaan.

Sunnuntain natsilausunnon jälkeen Saksan kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Julia Klöckner on ARD:n mukaan jo kysynyt, onko Erdogan ylipäänsä enää täysin järjissään.

Kaikkein selkeimmän varoituksen Erdoganille on kuitenkin Deutsche Wellen mukaan antanut Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen. Hän on uhannut Turkkia EU-jäsenyysneuvottelujen katkaisulla, jos maa siirtyy presidenttivaltaiseen järjestelmään.

Turkissa järjestetään 16. huhtikuuta kansanäänestys perustuslaista, joka lisäisi presidentin valtaoikeuksia.

Röttgen mukaan turkkilaisten pitää ymmärtää, että äänestäessään presidentin valtaoikeuksista he myös äänestävät Turkin ja EU:n välisestä suhteesta. Hänen mielestään Erdoganin suunnitelmat tarkoittavat laillistettua vallankaappausta.

Vastavalittu sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ja liittokansleriehdokas Martin Schulz puolestaan piti ARD:n tv-ohjelmassa Erdogenin natsilausuntoa röyhkeänä. Hänen mielestään on häpeämätöntä, että Saksan kanssa ystävällisessä suhteessa olevan maan valtionpäämies loukkaa liittokansleria tällä tavalla.

Schulzin mielestä tällainen kansainvälisen diplomatian polkeminen jalkoihin ei ole valtionpäämiehen arvolle sopivaa. Lisäksi hän on arvellut ZDF:n ohjelmassa, että herra Erdogan on menettämässä täysin puhetaitonsa hallinnan.

Euroopan kansanpuolueen EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber puolestaan on muistuttanut saksalaislehdille, että kansakunnan kunniaa ei voi puolustaa loukkaamalla muita. Agressiivisella politiikallaan Erdogan vahingoittaa Weberin mielestä eniten omaa maataan.

Erdoganin hyökkäykset muuttuvat päivä päivältä yhä oudommiksi, mutta Weberin mukaan Euroopan provosoiminen ei tule onnistumaan.

Sunnuntaina Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel kertoi antaneensa Turkin ulkoministerin ymmärtää, että raja on tässä nyt ylitetty. Hänen mukaansa saksalaiset ovat suvaitsevaisia, mutta eivät tyhmiä.

Turkkilaiset ministerit ovat halunneet tulla kampanjoimaan maan lähestyvän kansanäänestyksen takia myös Euroopassa asuville turkkilaisille siirtolaisille, mutta Saksa ja Hollanti eivät ole tähän suostuneet.

Sen sijaan Frankfurtissa järjestettiin sunnuntaina suuri mielenosoitus kurdien puolesta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)