"Onko hän enää täysin järjissään?" – Saksassa hämmästellään Turkin presidentin natsipuheita

Saksan johtavat poliitikot ovat esittäneet voimakasta arvostelua Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin sunnuntaisen natsilausunnon takia.

  • LKS 20170314 814; Turkish President Recep Tayyip Erdogan gestures amid confetti during a rally in Istanbul on March 11, 2017. Erdogan threatened to retaliate after the Netherlands banned the foreign minister from flying in for a campaign rally, as he said The Hague's behaviour was reminiscent of Nazism. Turkish politicians are keen to harness votes of the Turkish community in Europe ahead of the April 16 referendum on whether to boost Erdogan's powers. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Ozan Kose

    Recep Tayyip Erdoğan

    ()

Saksassa on hämmästelty Recep Tayyip Erdoğanin sunnuntaista lausuntoa, jonka mukaan Saksassa käytetään natsien menetelmiä saksanturkkilaisia ja Turkin ministereitä vastaan. Hän on aiemminkin vilautellut natsikorttia Saksaa vastaan.

Sunnuntain natsilausunnon jälkeen Saksan kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Julia Klöckner on ARD:n mukaan jo kysynyt, onko Erdogan ylipäänsä enää täysin järjissään.

Kaikkein selkeimmän varoituksen Erdoganille on kuitenkin Deutsche Wellen mukaan antanut Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen. Hän on uhannut Turkkia EU-jäsenyysneuvottelujen katkaisulla, jos maa siirtyy presidenttivaltaiseen järjestelmään.

Turkissa järjestetään 16. huhtikuuta kansanäänestys perustuslaista, joka lisäisi presidentin valtaoikeuksia.

Röttgen mukaan turkkilaisten pitää ymmärtää, että äänestäessään presidentin valtaoikeuksista he myös äänestävät Turkin ja EU:n välisestä suhteesta. Hänen mielestään Erdoganin suunnitelmat tarkoittavat laillistettua vallankaappausta.

Vastavalittu sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ja liittokansleriehdokas Martin Schulz puolestaan piti ARD:n tv-ohjelmassa Erdogenin natsilausuntoa röyhkeänä. Hänen mielestään on häpeämätöntä, että Saksan kanssa ystävällisessä suhteessa olevan maan valtionpäämies loukkaa liittokansleria tällä tavalla.

Schulzin mielestä tällainen kansainvälisen diplomatian polkeminen jalkoihin ei ole valtionpäämiehen arvolle sopivaa. Lisäksi hän on arvellut ZDF:n ohjelmassa, että herra Erdogan on menettämässä täysin puhetaitonsa hallinnan.

Euroopan kansanpuolueen EPP:n puheenjohtaja Manfred Weber puolestaan on muistuttanut saksalaislehdille, että kansakunnan kunniaa ei voi puolustaa loukkaamalla muita. Agressiivisella politiikallaan Erdogan vahingoittaa Weberin mielestä eniten omaa maataan.

Erdoganin hyökkäykset muuttuvat päivä päivältä yhä oudommiksi, mutta Weberin mukaan Euroopan provosoiminen ei tule onnistumaan.

Sunnuntaina Saksan ulkoministeri Sigmar Gabriel kertoi antaneensa Turkin ulkoministerin ymmärtää, että raja on tässä nyt ylitetty. Hänen mukaansa saksalaiset ovat suvaitsevaisia, mutta eivät tyhmiä.

Turkkilaiset ministerit ovat halunneet tulla kampanjoimaan maan lähestyvän kansanäänestyksen takia myös Euroopassa asuville turkkilaisille siirtolaisille, mutta Saksa ja Hollanti eivät ole tähän suostuneet.

Sen sijaan Frankfurtissa järjestettiin sunnuntaina suuri mielenosoitus kurdien puolesta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.