Verkkouutiset

Saksassa iso osa populisteista kannattaa vasemmistoa – CDU kerää vain vähän populistiääniä

Tuoreen tutkimuksen mukaan iso osa saksalaisista voisi äänestää populistipuolueita, mutta maan populismi on maltillista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jopa 29 prosenttia saksalaisista ajattelee populistisesti, käy ilmi Bertelsmann-säätiön tuoreesta selvityksestä. 37 prosenttia säätiön tutkimukseen vastanneista taas ei innostu populistista lausunnoista.

Asiasta uutisoi Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Bertelsmann-säätiön tutkimusta varten haastateltiin 1600 saksalaisäänestäjää.

Saksassa järjestetään muutaman viikon päästä liittopäivävaalit. Kaikkein vähiten populistisesti ajattelevia löytyy keskusta-oikeistolaisen CDU-puolueen äänestäjien joukosta. CDU ja sen johtaja Angela Merkel hakevat vaaleissa jatkokautta Saksan johdossa.

CDU:n äänestäjistä jopa 60 prosenttia torjuu populistiset lausunnot ja asenteet, kun noin 20 prosenttia voidaan laskea populistisesti ajattelevien joukkoon. Esimerkiksi CDU:n pääkilpailijan, keskusta-vasemmistolaisen SPD:n äänestäjien joukossa kaksi leiriä ovat yhtä suuria. Eniten populistisesti ajattelevia äänestäjiä (60 %) on oikeistopopulistisena pidetyllä Vaihtoehto Saksalle -puolueella (AfD).

Verrattuna muuhun Eurooppaan, saksalaisten populistien asenteet ovat kuitenkin maltillisia. Jopa kaksi kolmasosaa populistisesti ajattelevista saksalaisista tukee maan EU-jäsenyyttä. Myös demokratian tuki on populistien joukossa vahvaa, sillä sitä ilmoittaa tukevansa 85 prosenttia populisteiksi kategorisoiduista, vaikka heistä iso osa myös kritisoi järjestelmää.

– Perinteisille puolueille ei ole houkuttelevaa ajaa radikaaleja vaalitavoitteita, Bertelsmann-säätiön asiantuntija Robert Vehrkamp arvioi.

– Saksalaiset populistit ovat usein pettyneitä demokraatteja, mutta eivät radikaaleja demokratian vastustajia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)