Verkkouutiset

”Ruotsin vaikuttava sotilasvoima tuki Suomen vapautta”

Ruotsin heikkenevä armeija ei maan sotatiedeakatemian kirjoituksen mielestä ole enää vastavoima Venäjälle Pohjois-Euroopassa ja Baltiassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin kuninkaallisen sotatiedeakatemian everstiluutnantin toimittaja Johan Wiktorinin mielestä Ruotsin nykyiset asevoimat eivät riittäisi sen alueen puolustamiseen konfliktitilanteessa. Ruotsi ei myöskään ole samanlainen alueellinen voima kuin ennen.

Hänen analyysinsa mukaan Ukrainan tapahtumien kaltaisen tilanteen leviäminen Baltiaan on epätodennäköistä. Vaikka Baltiassa ja Pohjois-Euroopassa onkin käännytty Venäjän sijasta kohti Euroopan unionia ja Natoa, on Venäjällä runsaasti temppuja.

”Erityisesti Latvia on altis hyväksikäytölle rahan, järjestäytyneen rikollisuuden ja suuren venäjänkielisen vähemmistön kautta”, sotatiedeakatemian sivuilla julkaistussa analyysissa todetaan.

Latviassa voitaisiin lietsoa levottomuuksia, jotka johtaisivat yhteenottoihin.

”On Naton kannalta huolestuttavaa, että Ruotsi on leikannut joukkojensa vahvuutta valtavasti jo vuosikymmeniä. Kylmän sodan aikaan Ruotsilla oli vaikuttavat sotavoimat, jotka tukivat Suomen vapautta.”

Akatemian kirjoittaja toteaa, että Ruotsi oli Varsovan liiton romahduksen jälkeen menestyksekkäästi mukana tekemässä pesäeroa Baltian maiden ja Venäjän välille.

Sotatieteilijät huolivat erityisesti Ruotsin kyvystä puolustaa Gotlannin saarta ja Ahvenanmaata, joka kuuluu Suomelle.

”Viime viikolla Venäjän maahanlaskujoukot suorittivat strategisia harjoituksia, joissa tutkittiin niiden kykyä kaapata nämä saaret. Harjoitus päättyi 2 600 laskuvarjosotilaan pudottamiseen. Tämä on vaikuttavaa jopa länsimaisilla standardeilla mitattuna”, sotatiedeakatemiasta todetaan.

Yhdysvalloilla on ratkaisun avaimet

Ruotsalaisten mukaan Yhdysvallat on avainroolissa Venäjän suitsemisessa. Presidentti Barack Obama on kuitenkin viime aikoina kuunnellut yhä sodanvastaisempaa ja eristäytymishaluista kansaansa – ehkä jopa liiaksi.

”Obaman kilpailija Mitt Romney julisti Venäjän Yhdysvaltojen geopoliittiseksi ykkösviholliseksi ja sanoi ja ettei Yhdysvaltojen tulisi lähteä Irakista. On kiehtovaa, että tätä pidettiin vanhentuneena maailmankatsomuksena”, akatemiassa arvioidaan.

”Kremlin valtaapitävät ovat todennäköisesti jo ymmärtäneet, että Yhdysvaltojen seuraavissa vaaleissa on aivan eri ääni kellossa. Tämä tarkoittaa, että heillä on kaksi vuotta aikaa jatkaa samalla linjalla, jos he pitävät Yhdysvaltojen presidenttiä heikkona.”

Kuninkaallisen sotatiedeakatemian kirjoittajan mukaan tilanne muistuttaa natsi-Saksan nousua 1930-luvulla.

Kun Adolf Hitler nousi valtaan, kehotti hän kenraaleitaan valmistautumaan sotaan vuoteen 1945 mennessä. Länsimaat epäröivät Hitlerin aggressiivisen ulkopolitiikan edessä ja natsit päättivätkin syöksyä sotaan valmistautumattomina.

”Menestyksen huuma voi vahingoittaa arvostelukykyä”, akatemiasta todetaan.

Sotatieteilijä muistuttaa kuitenkin, että Venäjällä on taktisia ydinaseita, joita se voisi käyttää, jos tilanne eskaloituisi sellaiseksi, ettei se näe siitä muuta ulospääsyä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)