Verkkouutiset

Ruotsin kokoomukselle vaalitappio – Reinfeldt jättää puoluejohdon

"Nämä vuodet, joina hallituksemme on ollut vastuussa Ruotsista, ovat olleet fantastisia."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaalidemokraatit voittivat Ruotsin sunnuntaiset parlamenttivaalit. Puolue sai 31,2 prosenttia äänistä ja nousi selvästi suurimmaksi puolueeksi.

Nykyinen päähallituspuolue maltillinen kokoomus jäi 23,2 prosenttiin äänistä. Neljä vuotta sitten puolueen kannatus oli 30,1 prosenttia.

Vaalien selvin voittaja oli Ruotsidemokraatit, joka yli kaksinkertaisti ääniosuutensa 12,9 prosenttiin ja kohosi parlamentin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Ruotsin pääministeri, kokoomusta edustava Fredrik Reinfeldt jättää tänään maanantaina eronpyyntönsä. Hän ilmoitti myös jättävänsä puolueen puheenjohtajan tehtävät keväällä. Hän on johtanut puoluetta 11 vuotta.

– Vaalit ovat ohi. Ruotsin kansa on tehnyt päätöksensä. Sen vuoksi jätän huomenna eronpyyntöni. Nämä vuodet, joina hallituksemme on ollut vastuussa Ruotsista, ovat olleet fantastisia, Reinfeldt sanoi sunnuntaina Dagens Nyheterin mukaan.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven alkaa nyt muodostaa hallitusta maahan. Tehtävä tulee olemaan vaikea, koska niin sanottu punavihreä blokki eli vasemmiston ja ympäristöpuolueen löyhä yhteenliittymä sai vain 43,8 prosenttia äänistä.

Punavihreä vasemmisto saa parlamenttiin 158 paikkaa ja porvariblokki 142 paikkaa. Väliin jäävät ruotsidemokraatit 49 paikalla.

Löfven ilmoitti, että hän on valmis tekemään yhteistyötä lähes kaikkien kanssa. Vain Ruotsidemokraatit ovat poissa laskuista.

Göteborgin yliopiston valtiotieteen professori Lena Wängnerud sanoo Svenska Dagbladetissa, että Löfvenin tehtävä ei ole helppo.

– On valtavan vaikeaa muodostaa vakaa hallitus, mutta toisaalta Ruotsi on tottunut vähemmistöhallituksiin.

Ympäristöpuolue sai vaaleissa 6,8 prosenttia äänistä, keskusta 6,1 ja vasemmistoliitto 5,7 prosenttia. Eurovaaleissa yllättänyt feministipuolue jäi ilman kansanedustajanpaikkoja 3,1 prosentillaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)