Verkkouutiset

Nato-johtaja kehottaa Ruotsia hakemaan jäsenyyttä – ”Venäjän ydinasepuheissa huomattava muutos”

Stratcomin johtajan mukaan Ruotsin kannattaisi hakea Naton jäsenyyttä tämän vuoden aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naton strategisen viestinnän keskuksen, Stratcomin, johtajan Janis Sartsin mukaan Ruotsin olisi korkea aika liittyä puolustusliittoon.

”(Natoon) liittyminen vuonna 2016 olisi viisasta sen vuoksi että ainoa asia, jota Venäjä kehittää, on sen armeija”, Janis Sarts sanoo SVT:lle.

Ruotsi tekee jo yhteistyötä Stratcomin Latvian Riikassa sijaitsevan keskuksen kanssa. Siellä muun muassa vastataan Venäjän informaatiosodankäyntiin.

Kannastaan huolimatta Sarts ei pidä Venäjää välittömänä uhkana Ruotsille. Hän on kuitenkin huolissaan Venäjän viimeaikaisesta ydinaseretoriikasta.

”Heidän ydinaseretoriikkansa on muuttunut huomattavasti. He käyttävät sitä usein argumenttina. Tällaista ei olisi tapahtunut edes kylmän sodan aikaan. Jännitteet ovat kasvaneet”, Janis Sarts sanoo.

Venäjän johdosta on kuultu etenkin Ukrainan kriisin jälkeen kovia ydinaseviittauksia.

Presidentti Vladimir Putin on esimerkiksi todennut olleensa valmis komentamaan maan ydinasejoukot taisteluvalmiuteen venäläisten erikoisjoukkojen aloitettua Krimin miehityksen. Viime vuoden maaliskuussa Pohjoismaita kuohutti Venäjän Tanskan suurlähettilään Mihail Vaninin lausunto siitä, kuinka Tanskan sotalaivoista tulisi ”Venäjän ydinohjusten kohteita”, mikäli maa liittyisi Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmään. Venäjän strategisten pommikoneiden tiedetään myös harjoitelleen ydinasehyökkäystä Ruotsiin.

Sartsin mukaan Ruotsin tulisi ottaa ratkaiseva askel ja ryhtyä puolustusliiton täysivaltaiseksi jäseneksi.

”Ukrainan esimerkki osoittaa, että yhteistyön ulkopuolelle jääminen ei hyödytä ketään”, hän lataa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)