Nato-johtaja kehottaa Ruotsia hakemaan jäsenyyttä – "Venäjän ydinasepuheissa huomattava muutos"

Stratcomin johtajan mukaan Ruotsin kannattaisi hakea Naton jäsenyyttä tämän vuoden aikana.

  • LKS 20150527 Ruotsalainen JAS Gripen hävittäjä osallistuu Arctic Challenge 2015 lentotoimintaharjoitukseen Rovaniemellä 27. toukokuuta 2015. Harjoituksessa on mukana yli sata lentokonetta. Järjestäjämaiden Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi harjoitukseen osallistuvat Hollanti, Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi, Yhdysvallat ja Nato. ... Swedish JAS Gripen fighter attends Arctic Challenge 2015 exercise in Rovaniemi, Finland on May 27, 2015. Norway, Finland and Sweden have organized Arctic Challenge Exercise 2015 (ACE15). The exercise involves units also from the Netherlands, Great Britain, France, Germany, Switzerland, the United States and NATO. STR / LEHTIKUVA Kaisa Siren

    Ruotsalainen JAS Gripen-hävittäjä monikansallisessa Arctic Challenge 2015 -lentotoimintaharjoituksessa.

    ()

Naton strategisen viestinnän keskuksen, Stratcomin, johtajan Janis Sartsin mukaan Ruotsin olisi korkea aika liittyä puolustusliittoon.

”(Natoon) liittyminen vuonna 2016 olisi viisasta sen vuoksi että ainoa asia, jota Venäjä kehittää, on sen armeija”, Janis Sarts sanoo SVT:lle.

Ruotsi tekee jo yhteistyötä Stratcomin Latvian Riikassa sijaitsevan keskuksen kanssa. Siellä muun muassa vastataan Venäjän informaatiosodankäyntiin.

Kannastaan huolimatta Sarts ei pidä Venäjää välittömänä uhkana Ruotsille. Hän on kuitenkin huolissaan Venäjän viimeaikaisesta ydinaseretoriikasta.

”Heidän ydinaseretoriikkansa on muuttunut huomattavasti. He käyttävät sitä usein argumenttina. Tällaista ei olisi tapahtunut edes kylmän sodan aikaan. Jännitteet ovat kasvaneet”, Janis Sarts sanoo.

Venäjän johdosta on kuultu etenkin Ukrainan kriisin jälkeen kovia ydinaseviittauksia.

Presidentti Vladimir Putin on esimerkiksi todennut olleensa valmis komentamaan maan ydinasejoukot taisteluvalmiuteen venäläisten erikoisjoukkojen aloitettua Krimin miehityksen. Viime vuoden maaliskuussa Pohjoismaita kuohutti Venäjän Tanskan suurlähettilään Mihail Vaninin lausunto siitä, kuinka Tanskan sotalaivoista tulisi ”Venäjän ydinohjusten kohteita”, mikäli maa liittyisi Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmään. Venäjän strategisten pommikoneiden tiedetään myös harjoitelleen ydinasehyökkäystä Ruotsiin.

Sartsin mukaan Ruotsin tulisi ottaa ratkaiseva askel ja ryhtyä puolustusliiton täysivaltaiseksi jäseneksi.

”Ukrainan esimerkki osoittaa, että yhteistyön ulkopuolelle jääminen ei hyödytä ketään”, hän lataa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.