"Ruotsin liityttävä Natoon, mielellään myös Suomen"

Kolmen Ruotsin suurlähettilään mukaan Ruotsin ja Suomen olisi liityttävä Natoon, jotta alueellinen vakaus säilyisi ja jotta Venäjä ei pystyisi hallitsemaan Pohjoismaiden ja Baltian aluetta sotilaallisesti.

  • LKS 20070414 - /// STT:n politiikka Suomi ja Ruotsi ovat valmiita harkitsemaan myönteisesti osallistumista Naton nopean toiminnan operaatioiden täydentäviin joukkoihin ///
20040729 - KOSOVO - TOIMITTAJAMATKA KOSOVOON : Suomen ja Naton liput liehuivat Kosovossa.

    Kolme Ruotsin suurlähettilästä haluavat Ruotsin ja Suomen liittyvän sotilasliitto Natoon.

    ()

Kolme Ruotsin sosiaalidemokraattista suurlähettilästä ottavat vahvasti kantaa Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta. Bo Eriksson, Sven-Olof Petterson ja Manne Wängborg kirjoittavat aiheesta Aftonbladetin julkaisemassa avoimessa kirjeessään, joka on osoitettu Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistille.

Suurlähettiläiden mielestä Hultqvist on toiminut Nato-kysymyksen suhteen ristiriitaisesti. Yhtäältä hän puhuu paljon puolustusyhteistyöstä Pohjoismaiden, Baltian, USAn ja muiden maiden kanssa, joista suurin osa on Naton jäsenmaita. Toisaalta hän on argumentoinut jäsenyyttä vastaan ja vastustanut jopa jäsenyyskysymyksen tutkimista.

Suurlähettiläät myöntävät, että Ruotsin sitoutumattomuus on aiemmin nauttinut laajaa suosiota kansan keskuudessa sekä parlamentaarista tukea. Uusimpien mielipidekyselyiden mukaan kuitenkin kasvava osuus ruotsalaisista sekä suuri osa poliitikoista kannattaa liittymistä Naton jäseneksi. Jäsenyyden vastustamisesta on tulossa vähemmistön mielipide.

Mielipidemittaukset eivät suurlähettiläiden mukaan ole yllättäviä, sillä geopoliittinen tilanne maailmalla on muuttunut. Esimerkiksi Itämeri ei ole enää alue, jossa maiden välillä ei olisi jännitteitä.

Suurlähettiläät haluavat unohtaa nostalgian ja katsoa tulevaisuuteen. Heidän mielestään Nato-jäsenyys on Ruotsille luonnollinen seuraava askel, koska se on tehnyt jo vuosia yhteistyötä Nato-maiden kanssa ja koska Ruotsi on EU:n jäsen ja länsimainen demokratia. He haluavat olla mukana osoittamassa, että Nato ei ole uhka Venäjälle eikä sen ole tarkoitus ärsyttää Putinia.

Vakauden ja yhteisvastuun varmistamiseksi suurlähettiläiden mielestä on tärkeää, että Ruotsi ‒ ja mielellään myös Suomi ‒ liittyvät Natoon muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden tavoin. Nato-jäsenyys vähentää heidän mielestään merkittävästi sotilaallisen konfliktin riskiä alueella ja heikentää Venäjän kykyä hallita aluetta sotilaallisesti.

Lisäksi suurlähettiläät haluavat takeet siitä, että Ruotsi saa tarvittaessa sotilaallista apua.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.