Psyykkiset sairaudet kasvussa - Ruotsi uusii sairaslomasäännöksiä

Ruotsin hallitus uusii sairausvakuutusta koskevia säännöksiä. Taustalla on psyykkisistä sairauksista johtuvien sairaslomien voimakas kasvu.

  • LKS 20081001 KUVITUSTA STT Unettomuus vie puolet työtehosta /// Väsähtänyt duunari työpaikallaan 1. lokakuuta 2008 Helsingissä. Työelämän lisääntyneet vaatimukset aiheuttavat unettomuutta, mutta unettomuus lisää puolestaan työstä poissaoloja sekä heikentää työtehoa jopa puoleen normaalista. LEHTIKUVA Mikko Stig

    ()

Dagens Nyheterin mukaan sairaslomalle joutuneista on tällä hetkellä jo lähes 40 prosenttia niitä, joilla on psykiatrinen diagnoosi. Lisäksi ryhmä kasvaa tasaisesti.

Maan sairausvakuutustarkastus (ISF) aikoo nyt selvittää, kuinka sairausvakuutuksen säännökset toimivat psykiatrisista syistä sairaslomalle jääneiden kohdalla. Suurennuslasin alle otetaan erityisesti stressin ja sen kaltaisten sairauksien vuoksi sairaslomalla olevat sekä naiset.

- Selvitämme nyt, voimmeko tehdä enemmän ennaltaehkäiseviä toimia välttääksemme psyykkisistä syistä johtuvia sairaslomia, sosiaalivakuutuksesta vastaava ministeri Ulf Kristersson sanoo Ruotsin televisiolle (SVT)

Valmiita ratkaisuja ei Kristerssonin mukaan ole olemassa.

- Mutta eikö siitä ole enemmän haittaa kuin hyötyä, että ihmiset, joilla on psyykkinen diagnoosi tai jotka ovat masentuneita ja loppuun palaneita, pakotetaan töihin, Kristersson uksii.

- Minusta heidän ei pidä mennä töihin, vaan meidän on löydettävä lisää ennaltaehkäiseviä keinoja, joilla vältetään pitkät sairaslomat. Se olisi kaikkien etu.

Viime vuoden lopulla Ruotsissa oli 48 000 psyykkisestä syystä sairaslomalla olevaa työntekijää. Heidän määränsä kohosi edellisvuodesta 9 000:lla. Joka toinen psyykkisistä syistä sairaslomalla oleva oli ollut poissa töistä kauemmin kuin vuoden.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.