Verkkouutiset

Maahanmuuttajien varoja on voitu jo pitkään periä Ruotsissa

Ruotsin viranomaisilla on ollut vuosikausia oikeus periä pakolaisilta maksuja heidän ylläpitonsa kattamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsissa on ollut jo vuodesta 1994 voimassa laki, joka antaa viranomaisille oikeuden periä pakolaisilta maksuja heidän elinkustannustensa kattamiseksi.

Asiasta uutisoivan The Localin mukaan maksuja voidaan vaatia pakolaisilta, joilla on joko tuloja tai muita varoja maahan tullessaan.

Tanskan parlamentti hyväksyi tiistaina kiistellyn lain, jonka nojalla viranomaiset voivat takavarikoida maahan tulevilta pakolaisilta 10 000 Tanskan kruunua eli noin 1 300 euroa ylittävät varat ja arvoesineet. Laki ei koske esimerkiksi vihkisormuksia.

Muun muassa Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestö on kritisoinut lakia voimakkaasti.

Myös Sveitsi takavarikoi turvapaikanhakijoiden omaisuutta. Maahan saapuvien on luovutettava kaikki 1 000 Sveitsin frangia eli noin 900 euroa ylittävä omaisuutensa viranomaisille. Vastaavaa lainsäädäntöä on puuhattu Saksan Baijerin ja Baden-Württembergin osavaltioissa.

Ruotsin lakia voidaan pitää paperilla jopa muita eurooppalaisesimerkkejä tiukempana. Laissa ei aseteta minkäänlaisia tarkkoja rajoja maksuvaatimuksille. Sen nojalla viranomainen voi vaatia pakolaiselta ”kohtuullista korvausta”.

”Kaikki, joilla on tuloja työstä tai muualta tai jolla on varoja ja joka majoittuu vastaanottokeskukseen, maksavat kohtuullisen summan korvauksena maahanmuuttovirastolle”, laissa todetaan.

Laissa mainitaan erikseen, että myös ruoasta peritään maksu niiltä, jotka sen pystyvät maksamaan.

Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan lakia ei ole oikeastaan koskaan sovellettu laajasti.

”Meillä tosiaankin on laki siitä, että sinun on maksettava elämisestäsi, jos sinulla on rahaa”, maahanmuuttoviraston tiedottaja Ulrika Langels kommentoi.

”En usko, että kukaan maksaa. Useimmat sanovat, ettei heillä ole yhtään rahaa, eikä meillä ole mitään mahdollisuuksia tarkistaa väitteitä ja soittaa kansainvälisiin pankkeihin”, hän jatkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)