Verkkouutiset

Ruotsidemokraattien menestys: joka kolmas ääni kokoomukselta

Ruotsin vaalipäivänä tehdyn tutkimuksen mukaan ruotsidemokraateille ropisi ääniä etenkin maltillisesta kokoomuksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin valtiopäivävaalien suurin voittaja oli ruotsidemokraatit. SVT:n vaalipäivänä tehdyn kyselyn mukaan ruotsidemokraattien äänistä lähes kolmannes tuli maltillisesta kokoomuksesta ja joka kuudes ääni demareilta.

Ruotsidemokraatit yli kaksinkertaistivat kannatuksensa vaaleissa 12,9 prosenttiin. Puolue iski lujaa vanhoihin valtapuolueisiin: sen äänipotista suurempi osa tuli kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien entisten kannattajien yhteenlasketusta äänipotista kuin vanhoista ruotsidemokraattien kannattajista.

Ruotsidemokraatit ovat populistinen oikeistopuolue. Sen maahanmuuttolinja on jyrkkää. Sekä maltillinen kokoomus että nyt hallitusta muodostava sosiaalidemokraattinen puolue ovat kieltäytyneet yhteistyöstä ruotsidemokraattien kanssa. Käytännössä Ruotsin demarit joutuvat tyytymään vähemmistöhallitukseen tai sitten puolue yrittää saada hallituskumppanin pienistä porvaripuolueista, mikä tarkoittaisi blokkipolitiikan murtamista.

SVT:n mukaan ruotsidemokraatit voittivat kaikissa ikäryhmissä ja se kaksinkertaisti kannatuksensa miesten sekä työntekijöiden joukossa verrattuna vuoden 2010 vaaleihin. Puolue menestyi erityisen hyvin Pohjois-Ruotsissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)