Verkkouutiset

HS: Budjettisopimuksen kaatuminen voi viedä Ruotsin uusiin vaaleihin

Tyytymättömyys sai kristillisdemokraatit irtaantumaan alle vuoden vanhasta budjettirauhasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin sosialidemokraattisen työväenpuolueen muodostama hallitus sai perjantaina kylmää vettä niskaansa, kun maan porvaripuolueet irtaantuivat kristillisdemokraattien puoluekokouksen tekemän päätöksen vanavedessä viimevuotisesta budjettisovusta, kertoo Helsingin Sanomat.

Niin sanottu ”joulukuun sopu” solmittiin vuodenvaihteessa uusintavaalien ja turhan kaaoksen välttämiseksi. Sopimuksella pääministeri Stefan Löfvenin heikko vähemmistöhallitus ja oppositiossa oleva porvariblokki sopivat, että hallitus saa aina budjettinsa läpi valtiopäivillä.

Sopimuksen oli tarkoitus mahdollistaa vähemmistöhallitusten toimintakyky ja pitää vaa’ankieliasemassa olevat ruotsidemokraatit aisoissa. Ennen sopua puolue oli kaatanut protestina vähemmistöhallituksen budjettiesityksen jo kertaalleen. Budjettirauha on aiheuttanut myös paljon tyytymättömyyttä, sillä käytännössä se on estänyt omien vaihtoehtojen äänestämisen budjettikäsittelyssä.

Irtaantuminen sovusta tulee järkyttämään Löfvenin hallituksen työrauhaa ja johtamaan mahdollisesti viime syksyn tapaan budjettikaaokseen, tai jopa uusiin vaaleihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)