Verkkouutiset

Ruotsissa kohu ”imetysteestä”: Markkinoidaan äideille varoituksista huolimatta

Elintarvikeviraston mukaan teen markkinointi rikkoo Ruotsin lakia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsissa on sunnuntaina uutisoitu laajalti niin sanotusta imetysteestä, jota markkinoidaan imettäville sekä raskaana oleville naisille elintarvikeviraston varoituksista huolimatta.

Weleda Mother’s Tea -niminen valmiste sisältää fenkolia, jota ei suositella raskaana oleville naisille. Varoitus perustuu eurooppalaisiin viranomaissuosituksiin ja sen allekirjoittaa myös Ruotsin elintarvikevirasto, joka on ilmaissut huolensa tuotteen markkinoinnista.

Elintarvikeviraston varoituksista huolimatta osa ruotsalaisista kaupoista on jatkanut tuotteen myymistä ja markkinoimista imettäville naisille.

Ruotsin yleisradio SVT kertoo ostaneensa teetä luontaistuotekaupasta testiksi. Tuotetta myydään myös muun muassa apteekeissa.

SVT:n toimittajan mukaan edes teepakkauksessa ei kerrota elintarvikeviraston kiellosta. Sen sijaan siinä todetaan, että tuotetta voidaan nauttia raskauden loppuvaiheesta alkaen koko imetysvaiheen ajan.

Pakkauksessa lukee saksan kielellä, että tuote on ”terveyttä edistävää” ja sitä suositellaan juotavaksi kolme kuppia päivässä.

Elintarvikeviraston mukaan teen markkinointi rikkoo lakia.

– Teetä ei saisi markkinoida tällä tavalla. Suhtaudumme tähän vakavasti, sillä raskaana olevien tai imettävien naisten olisi tultava toisiin ajatuksiin asiasta. Tämä ei täytä lainsäädännön vaatimuksia, todetaan SVT:n haastattelussa.

SVT:n haastattelujen mukaan teetä tuottava Weleda ei näe asiassa suurta ongelmaa, vaan he luottavat omiin tutkimuksiinsa.

– Välitämme toki niistä suosituksista, joita on annettu, mutta myös meillä on tietoja ja tutkimuksia, jotka osoittavat, että suositukset voivat olla kyseenalaisia. Tästä syystä olemme jättäneet samat ainesosat teehen, Weledalta todetaan SVT:lle.

Ruotsin lääkevirasto on ilmoittanut tutkivansa asiaa. Sen mukaan nimenomaan tuotteen markkinointi on pielessä niin pakkauksen kuin kauppaamisenkin osalta.

– Olemme jo katsoneet, mitkä yritykset myyvät kyseistä tuotetta. Olemme heihin yhteydessä ja vaadimme muuttamaan markkinointia, todetaan SVT:lle lääkevirastosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)