Verkkouutiset

Kriisi jatkuu Ruotsissa: Kaksi puoluetta vaatii myös puolustusministerin eroa

Kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit sanovat seisovansa epäluottamuslauseen takana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin tänään ilmoittama ministerikierrätys ei riitä kristillisdemokraateille ja ruotsidemokraateille, jotka vaativat myös puolustusministeri Peter Hultqvistin eroa.

Viisi oppositiopuoluetta kertoi eilen esittävänsä epäluottamusta istuvan hallituksen kolmelle ministerille, joista kaksi erosi tänään. Kolmas – puolustusministeri Hultqvist – ei kuitenkaan eroa. Löfvenin hallitus kierrätti samassa yhteydessä myös muita ministereitään.

Lisää skandaalin taustoista voi lukea täältä.

Viidestä oppositiopuolueesta kaksi on jo ehtinyt kommentoimaan, että Löfvenin ministerikierrätys ei riitä, vaan myös Hultqvistin tulisi erota. Ruotsidemokraatit, joka istuu parlamentissa omana ryhmänään eikä tee yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, olisi halunnut koko hallituksen eroavan.

– Vaatimuksemme puolustusministerin lähdöstä on edelleen voimassa, ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoi Twitterissä.

Myös kristillisdemokraatit ovat Löfvenin ratkaisuun tyytymättömiä. Puolue on osa oikeistoallianssia, eli toimii yhteistyössä muiden Ruotsin oikeistopuolueiden kanssa, jotka eilen ilmoittivat epäluottamuslauseesta yhteisessä tiedotustilaisuudessa. Puolueen puheenjohtajan Ebba Busch Thorin mukaan allianssin päätös pitää.

– Pääministeri ei ota vastuuta – siksi vaadimme vastuunkantoa eduskunnassa, Busch Thor twiittasi heti Löfvenin tiedotustilaisuuden jälkeen

Aftonbladetin mukaan oikeistoallianssi pohtii parhaillaan vastausta Löfvenin ilmoitukseen. Jos oikeistoallianssi pysyy yhtenäisenä ja eilisen päätöksensä takana, sillä on ruotsidemokraattien tuella mahdollisuus ajaa läpi epäluottamuslause Hultqvistiä vastaan. Tällöin puolustusministeri joutuisi eroamaan. Kristillisdemokraattien ja ruotsidemokraattien äänet eivät kuitenkaan yksin vielä riitä epäluottamuslauseäänestyksessä.

Oikeistoallianssin haluja jatkaa taistelua hidastaa ainakin se, että päätös ajaa epäluottamuslausetta puolustusministeriä vastaan on jo nyt herättänyt arvostelua ja eilisessä päätöksessä pitäytyminen jatkaisi Ruotsia ravistelevaa poliittista kriisiä. Jo eilen epäluottamuslauseen arvostelijoihin liittyi myös entinen puolustusministeri, maltillisen kokoomuksen Mikael Odenberg. Lisäksi osa analyytikoista ja tutkijoista on arvostellut Hultqvistia vastaan nostettua epäluottamuslausetta, koska kohun taustalla olevien virastojen toiminta ei kuulu puolustusministerin vastuualueisiin.

Oikeistoallianssin päätöstä epäluottamuslauseen ajamisesta eteenpäin tai vetämisestä pois odotetaan vielä tänään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)