Verkkouutiset

”On valetta, että olisi rauha” – tykistökeskitys rikkoi vakavasti tulitaukoa Ukrainassa

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n toimittaja joutui keskelle tykistökeskitystä Itä-Ukrainassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mariupolin satamakaupungin lähellä Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Shyrokynessa koettiin torstaina ankara separatistien tykistökeskitys.

Shyrokyne on ollut Itä-Ukrainan levottomuuksien polttopisteessä ja jonkin aikaa. Tilanteen kiristymisen Mariupolin liepeillä otaksutaan liittyvän separatistien pyrkimyksiin kaapata strategisesti tärkeä Mariupol.

BBC:n toimittaja Tom Burridge kirjoittaa suojautuneensa ukrainalaisten sotilaiden kanssa rakennukseen, kun tykistönammuksia alkoi sataa alueelle.

”Se oli tauotonta. Ammuksia tippui vähän väliä. Keskitys jatkui aluksi noin tunnin kunnes Ukrainan joukot alkoivat ampua takaisin”, Burridge kertoo.

Hän kuvailee, miltä ammuksien paineaallot tuntuivat ja sanoo samassa suojassa olleiden ukrainalaisten ottaneen tilanteen rennosti. Heidän mukaansa kyseessä oli rutiinitapaus. Burridge kertoo keskityksen alkaneen heti, kun kansainväliset tarkkailijat olivat poistuneet alueelta.

BBC on julkaissut sivuillaan videon tapahtuneesta.

Burridgen haastattelemat ukrainalaiset suhtautuvat alueen tilanteeseen kyynisesti. Minskin toisen rauhansopimuksen nojalla raskaat aseet olisi tullut vetää pois etulinjasta. Mikäli näin olisi tehty, ei Shyrokynessa koetun kaltaisia tykistökeskityksiä pitäisi enää tapahtua.

Burridge kertoo nähneensä keskityksen jälkeen suuren räjähtämättömän tykistönammuksen keskellä keskityksessä tuhoutuneen rakennuksen raunioita.

”On valetta, että täällä olisi rauha”, 28-vuotias Viktor toteaa.

Hänen 22-vuotias toverinsa Simon puolestaan sanoo taistelujen vain kiihtyneen alueella sen jälkeen, kun Minskin sopimus allekirjoitettiin.

”Itä-Ukrainan konfliktista raportoivana toimittajana olen tottunut siihen, että molemmat osapuolet pommittavat minua tiedoilla, vahvistamattomilla tarinoilla ja syytöksillä. Se, mitä todistimme, vaikuttaa kuitenkin osoittavan, ettei Mariupolin itäpuolella olevilla separatistijoukoilla ole juurikaan hinkua rauhaan”, Burridge sanoo.

Hän toteaa tilanteen herättävän epäilyksiä siitä, kykenevätkö Euroopan ja Venäjän johtajat ratkaisemaan Ukrainan kriisin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)