Verkkouutiset

Venäjän puheet Ukrainan rauhanturvaoperaatiosta epäilyttävät – ”Liikaa taisteluosastoja”

Venäjä on kasannut valtavan armeijan Ukrainan rajalle. Invaasion todennäköisyyttä pidetään entistä suurempana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Viimeisten muutaman tunnin aikana saamieni tietojen perusteella Venäjän sotilaallisen väliintulon todennäköisyys Ukrainassa on kasvanut suuremmaksi kuin mitä se oli joitakin päiviä sitten”, Puolan pääministeri Donald Tusk totesi keskiviikkona Radio Free Europen mukaan.

New York Timesin haastattelemien virkamieslähteiden mukaan Venäjä on lähes kaksinkertaistanut joukkonsa määrän Ukrainan rajalla. Lisäksi se on järjestänyt useita sotaharjoituksia rajan läheisyydessä. Harjoituksiin on osallistunut yli sata taisteluhelikopteria ja sotilaskonetta.

Länsimaisten lähteiden mukaan Venäjä on asettanut Ukrainan rajalle ainakin 20 000 sotilasta. Ukrainan turvallisuusneuvoston mukaan joukkoja on kuitenkin huomattavasti enemmän.

”Rajalla on 45 000 venäläistä sotilasta. Venäjän armeija on keskittänyt sinne 160 panssarivaunua, 1 360 panssaroitua ajoneuvoa, 350 tykistöjärjestelmää, 130 raketinheitintä, 192 sotilaskonetta ja 137 helikopteria”, turvallisuusneuvoston tiedottaja Andrei Lysenko totesi Ukrainan tietotoimistolle.

Ukrainan hallinnon joukot ovat viime päivinä jatkaneet etenemistään separatistien hallitsemille alueille Donetskin ja Luhanskin oblasteissa. Separatistit on ajettu monin paikoin varsin ahtaalle ja muun muassa tärkeä Donetskin kaupunki on saarrettu ja sitä on tulitettu ankarasti.

Radio Free Europen mukaan separatistit pitävät hallussaan enää noin kymmenesosaa Donetskin alueesta.

Länsimaiset virkamieslähteet pelkäävät, että Venäjän presidentti Vladimir Putin suunnittelee puuttuvansa Ukrainan kriisiin, mikäli Itä-Ukrainan separatisteja uhkaa tappio.

Venäjän YK-lähettiläs Vitali Churkin kutsui Ukrainan humanitaarista tilannetta tiistaina katastrofaaliseksi ja vaati, että Venäjän sallitaan lähettää avustussaattueita pahiten konfliktista kärsineisiin kaupunkeihin.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt pitää Venäjän puheita humanitaarisesta operaatiosta kuitenkin epäilyttävinä.

”Kun Venäjä puhuu humanitaarisesta tehtävästä Ukrainassa, siihen on suhtauduttava epäillen. Liian monta taisteluosastoa on kokoontunut”, Carl Bildt twiittasi tiistaina.

Myös Nato ilmaisi keskiviikkona huolensa Ukrainan rajalle kerääntyneistä sotajoukoista.

”Venäjän joukkojen määrän lisääminen eskaloi tilannetta ja heikentää mahdollisuutta diplomaattiseen ratkaisuun. Tilanne on vaarallinen”, Naton tiedottaja Oana Lungescu totesi tiedotteessaan Globe and Mailin mukaan.

Natossa uskotaan, että Venäjä voi käyttää humanitaarista tehtävää tekosyynä joukkojen lähettämiselle Itä-Ukrainaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)