Verkkouutiset

”Venäjä ei puhu eikä käyttäydy kuten kumppani, vaan kuten vastustaja”

Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen arvostelee Venäjää Naton sivuilla julkaistussa kirjoituksessaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Anders Fogh Rasmussen aloittaa viittaamalla vuoteen 2009, jolloin hän piti ensimmäisen puheensa Naton pääsihteerinä. Puheessa hän käsitteli Naton ja Venäjän uutta yhteistyötä. Hänen mukaansa päämäärä oli silloin kehittää todellinen strateginen kumppanuus Venäjän kanssa laajentaen käytännön yhteistyötä.

Vuosien varrella tapahtui edistystä, mutta Rasmussenin mukaan Krimin niemimaan valloitus päätti hyvin alkaneen yhteistyön ja heikensi kumppanuutta, jonka eteen osapuolet olivat nähneet vaivaa.

– Tänään Venäjä ei puhu eikä käyttäydy kuten kumppani, vaan kuten vastustaja. Kymmeniä tuhansia venäläissotilaita on Ukrainan rajalla valmiina hyökkäykseen. Samaan aikaan Venäjä käy propagandasotaa, jollaista emme ole nähneet sitten kylmän sodan päättymisen. Sen tarkoitus on vääristää totuutta, kääntää huomiota Venäjän laittomista toimista ja heikentää Ukrainan hallintoa, hän kirjoittaa.

Viime viikkoina Venäjän viranomaiset ovat Rasmussenin mukaan syyttäneet Natoa lupausten rikkomisesta, Ukrainan sisäisiin asioihin puuttumisesta ja kriisin kiihdyttämisestä. Puheessaan hän viittaa muun muassa Venäjän syytteisiin siitä, että Nato olisi rikkonut lupauksensa olla laajentumatta Keski- ja Itä-Eurooppaan.

Anders Fogh Rasmussenin mukaan väitteiden tarkoituksena on peitellä Venäjän itsensä rikkomia lupauksia, sekaantumista ja kriisin eskaloimista. Hän sanoo Venäjän rikkoneen Ukrainan alueellista yhtenäisyyttä valtaamalla Krimin niemimaan, ja loukanneen Ukrainan suvereniteettia.

– Venäjä on rikkonut lupauksensa. Viimeisen 70 vuoden aikana Venäjä on toistuvasti luvannut kunnioittaa kaikkien maiden suvereniteettia, alueellista yhtenäisyyttä ja poliittista itsenäisyyttä, Rasmussen muistuttaa.

Pääsihteerin mukaan Venäjä on tehnyt vahinkoa maineelleen ja sen parantuminen kestää vuosia. Naton syyttäminen ei hänen mielestään muuta asiaa paremmaksi, vaan päinvastoin tekee asiasta vaikeamman.

– Jos Venäjä haluaa olla vilpitön, on ensimmäinen askel perääntyminen Ukrainan rajalta, jonne se on lähettänyt kymmeniä tuhansia sotilaita ilman oikeutusta. Muussa tapauksessa puheet eivät ole dialogia, vaan diktatuuria.

Rasmussenin mukaan vain Ukraina voi päättää, mikä on Ukrainalle parasta, eivätkä muut maat voi päättää sen puolesta.

Hänen mukaansa Venäjän tulisi nyt lopettaa muiden syytteleminen omista toimistaan, vetää joukkonsa pois ja alkaa rakentaa uudelleen luottamusta. Muussa tapauksessa se ei kohtaa muuta kuin syvemmän kansainvälisen eristyneisyyden. Rasmussenin mukaan tällainen tilanne ei ole kenenkään mielenkiinnon mukaista, vaan tekisi maailmasta ainoastaan vaarallisemman ja vaikeamman ennustaa.

– Venäjä on nyt eristäytynyt muusta maailmasta, ja sen kansainvälinen uskottavuus on riekaleina, Anders Fogh Rasmussen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)