Verkkouutiset

Sähköt poikki, kaaos Pariisissa, ranskalaiset barrikadeilla – työmarkkinauudistus ei maistu

Ranskan sosialistihallitus yrittää saada aikaan työmarkkinauudistusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranskan ammattiyhdistysliike on ryhtynyt rajuun taisteluun vasemmistohallitusta vastaan. Ammattiyhdistysaktiivit ovat monin paikoin katkaisseet ihmisiltä sähköt. Sadat tuhannet mielenosoittajat ovat rakentaneet kaduille barrikadeja eri kaupungeissa.

Bensiinistä on pulaa. Huoltoasemille on kilometrien pituisia jonoja. Hallitus on joutunut turvautumaan bensiinissä strategisiin hätävarastoihin.

Sähköjä on katkaistu Pariisissa ja esimerkiksi Nantesissa. Ydinvoimaloinen työntekijät suunnittelevat sähköntuotannon alas ajamista. Sähköhäiriöistä on vastuussa CGT-niminen ammattiliitto, joka tunnetaan kommunistisen puolueen jatkeena.

Vastarinta on kuitenkin vasta alkanut. Torstai on julistettu ”kansalliseksi protestipäiväksi” ja sen odotetaan pysäyttävän koko Ranska. Energia-alan työntekijät suunnittelevat lisää lakkoilua. Rautatietyöläiset aikovat pysäyttää kolmasosan junayhteyksistä. Lentokenttien työntekijät aikovat häiritä lentoliikennettä. Jalostamoissa ja polttoainevarastoissa suunnitellaan lakkoja.

Uudistusmielisen sosialistin, Manuel Vallsin, johtama hallitus yrittää saada Ranskassa aikaan työmarkkinareformin, joka olisi saman kaltainen kuin Saksassa tehdyt uudistukset.

Sosialistien uudistus toisi sopimisen palkoista ja työajoista paikallisen tasolle samaan tapaan kuin Suomessa Juha Sipilän (kesk.) hallitus kaavaili ohjelmassaan ennen tavoitteesta luopumista ammattiliittojen vaatimuksesta kilpailukykysopimuksen myötä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)