Verkkouutiset

Saksan sotilaiden väitettiin raiskanneen alaikäisen – Nato ylistää mediaa Venäjän feikkiansan välttämisestä

Disinformaatio perättömästä raiskauksesta ei onnistunut Liettuassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liettuassa selvitetään yhä, mistä oli peräisin sähköposteissa maan parlamentin puhemiehelle ja poliisille esitetty väite. Sen mukaan maahan tulleet Naton saksalaiset sotilaat olisivat syyllistyneet alaikäisen tytön raiskaukseen.

Väitteet olivat keksittyjä.

Sähköpostit lähetettiin viranomaisten mukaan ”EU:n ulkopuolelta”.

Deutsche Wellessa käydään läpi ”Liettuan Lisan” tapausta. Sen taustalla uskotaan olleen halu vahingoittaa Naton uutta apua Baltian puolustukselle.

Vuosi sitten Saksassa oli oma ”Lisa”-tapaus. Siinä siirtolaisten väitettiin raiskanneen venäläisen teini-ikäisen. Myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov otti asian esiin. Lopulta tapaus todettiin perättömäksi.

Liettuan tapausta uskotaan DW:n mukaan Saksan keissin parannelluksi uudeksi yritykseksi.

Liettuassa tiedettiin odottaa vastaavaa infohyökkäystä Naton vahvistettua läsnäoloa vastaan. Tsekkiläinen Nato-kenraali Petr Pavel syytti uutisesta nopeasti Moskovaa. Syytös ja huhut eivät koskaan levinneet mittavasti.

Liettuan puolustusministeriön tiedottaja Vita Ramanauskaite selitti kahdella sanalla maansa valmistautumista asiaan: ”historian opetukset”.

Feikkiraiskaus-uutinen kerrotaan tunnistetun viranomaisten piirissä nopeasti. Liettualaiset eivät myöskään ole herkkiä propagandalle ja infohyökkäyksille: kyselyn mukaan yi kaksi kolmesta tietää niillä yritettävän vahingoittaa kansallista turvallisuutta.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kiitti Liettuan mediaa siitä, ettei se lähtenyt levittämään feikkiuutista.

”Yksi tämän kaltaisen tapauksen tärkeistä opetuksista on, että on äärimmäisen tärkeää tarkistaa faktat. Näin on ollut aina, mutta ehkä vielä enemmän nyt, koska on nähty useita disinformaation yrityksiä ja epätosien tarinoiden levitystä”, Stoltenberg totesi Naton ministerikokoukselle.

Naton apulaispääsihteeri Sorin Ducaru on DW:n haastattelussa silti erittäin huolissaan tapauksesta. Se on hänen mielestään selvä esimerkki informaation manipuloinnista aseeksi ja tarkoitus oli vaikuttaa käsitykseen Saksan joukoista Liettuassa.

”Sen oli määrä vaikuttaa moraaliin, sen oli määrä vaikuttaa kaikkeen – operatiiviseen toimintaan”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)