Verkkouutiset

Putinin ydinaseuhittelu saattaa kostautua – ”syyllistyi kahteen virheeseen”

Venäjä-asiantuntijan mukaan Vladimir Putinin hallinnon ydinaseuhittelu puree vielä omaan nilkkaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vladimir Putin ja hänen lähipiirinsä syyllistyvät kahteen virheeseen, kun he uhkaavat Natoa ydinsodalla. Molemmat niistä voivat tulla heille kalliiksi”, venäläinen politologi Juri Fedorov sanoo Radio Free Europen haastattelussa, Window on Eurasian käännöksen mukaan.

Venäjän hallinto on muistuttanut maan ydinasevalmiudesta useaan otteeseen Ukrainan kriisin alettua.

Esimerkiksi lokakuussa presidentti Putin sanoi serbialaisen Politikan haastattelussa, että hän toivoo ”kumppaniensa muistavan mitä seuraukset erimielisyyksistä suurten ydinvaltojen välillä voivat tuoda strategiselle tasapainolle.”

Heinäkuussa ulkoministeri Sergei Lavrov taas vihjaili ydinaseiden olevan pöydällä, jos Krimiä yritetään vallata takaisin Venäjältä.

Fedorovin mukaan lännessä oltiin vielä ennen Venäjän ydinasepuheita valmiita Venäjän näkökannat huomioivaan kompromissiratkaisuun Ukrainasta.

Hänen mukaansa tässä on Putinin ensimmäinen virhe.

”Eurooppa ja Yhdysvallat eivät voi sietää ydinaseuhkaa. Se on liian vaarallista. Kuten Saksan liittokansleri Angela Merkel on sanonut, ihminen, jolla on sormensa ydinaseen laukaisunapilla vaikuttaa elävän ’eri todellisuudessa’ kuin muut”, Fedorov toteaa.

Toinen ydinasepuheisiin liittyvä virhe koskettaa Fedorovin mukaan eniten itse presidenttiä.

”Hän vaikuttaa menettäneen itsesuojeluvaistonsa”, Fedorov arvioi, viitaten Putinin suosioon Venäjän eliittiin parissa.

Fedorovin mukaan Venäjän hallitsevan luokan edustajat eivät halua vaihtaa hyvinvointiaan kriisitalouteen, karuun sotilaalliseen ja tsekistiseen kulttuuriin sekä lamauttavaan kansallismielisyyteen.

”Tasapainottelu sodan partaalla ei ole koskaan kuulunut heidän suunnitelmiinsa.”

Fedorovin mielestä presidentti Putinin kohtalo voikin nyt olla kaikkea muuta kuin myötämielisen venäläiseliitin käsissä.

”Tämän ryhmän jäsenet haluavat pelastaa itsensä – vaikka he joutuisivatkin uhraamaan hänet.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)