Verkkouutiset

Putin lausui oudon luvun myös Fennovoimasta

Venäjän presidentin mukaan Hanhikiven voimala saa venäläistä lainarahaa seitsemän miljardin dollarin edestä. Fennovoiman mielestä luku on runsaat kaksi miljardia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putin viittasi tiistaina Suomen ja Venäjän väliseen energiayhteistyöhön. Hän muistutti, että Suomeen rakennetaan ydinvoimalaa venäläisellä rahalla.

– Suomeen rakennettava ydinvoimala toteutetaan venäläisellä 7 miljardin dollarin suuruisella lainalla, Putin totesi Kremlin mukaan tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailun päätteeksi.

Putin ei maininnut ydinvoimayhtiön nimeä, mutta tarkoitti todennäköisesti Pyhäjoelle rakennettavaa Fennovoimaa, jonka kumppanina toimii venäläisen Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima. Venäjän valtio on myöntänyt RAOS:lle 150 miljardin ruplan rahoituksen Fennovoimaan.

Summa poikkeaa merkittävästi Putinin tiistaisesta ilmoituksesta. 150 miljardia ruplaa on nykykurssilla noin 2,2 miljardia dollaria. Sen sijaan voimalan kokonaiskustannukset noussevat 6–7 miljardiin euroon.

Fennovoima toteaa, että se ei ota kantaa Putinin ilmoitukseen. Yhtiö kuitenkin ilmoittaa Verkkouutisille arvion voimalan kustannuksista:

”Hanhikivi 1 -hankkeen kokonaisinvestointikustannus on arviolta 6,5–7 miljardia euroa, josta Fennovoiman omistajat (Voimaosakeyhtiö SF 66% ja Raos Voima Oy 34%) rahoittavat neljänneksen omistusosuuksiensa suhteessa.

Rakentamisvaiheen (2014–2024) kuluista noin 25 prosenttia maksetaan omistajien omalla pääomalla (Voimaosakeyhtiö SF 66% ja Raos Voima Oy 34%) Loput noin 75 prosenttia rakentamisvaiheen kuluista rahoitetaan lainarahalla, jonka hankkimisesta vastaa Rosatom. Merkittävät osa lainarahasta, noin 2,4 miljardia euroa tulee Venäjän valtion hyvinvointirahastosta. Tästä on nostettu vajaa miljardi euroa.”

Putin sanoi samassa tiedotustilaisuudessa myös, että Fortum kaavailee neljän miljardin suuruista investointia Venäjälle. Fortum ilmoitti, että tieto ei pidä paikkaansa. Sen sijaan Fortum on vastikään saanut päätökseen neljän miljardin euron arvoiset hankkeet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)