Verkkouutiset

Putin on vastannut surmatutkimuksista ennenkin – näin niissä on käynyt

Edes presidentillinen väliintulo ei aina auta murhan selvittämisessä, paljastaa venäläislehti Kommersantin selvitys.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti lauantaina, että Venäjä tekee kaikkensa, jotta oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murhaaja saadaan kiinni. Putinin mukaan teko oli provokatiivinen ja täytti salamurhan tunnusmerkit.

Venäläislehdistö uutisoi myös, että Putin otti vastatakseen tapauksen poliisitutkinnan. Kreml tarkensi myöhemmin tietoa ja totesi, että Putin määrännyt sisäministeriön ja turvallisuuspoliisin tutkimaan tapausta.

Kommersantin mukaan Putin on valtakaudellaan (presidenttinä 2000–2008 ja 2012–) useita kertoja henkilökohtaisesti ilmoittanut vastaavansa kuolemantapausten tutkinnasta.

Näin tapaukset ovat Kommersantin mukaan selvinneet:

Toukokuu 2001. Venäjän siviilihallintojohtaja Sergei Zverev murhattiin Tshetsheniassa. Murhaajaa ei tiedetä.

Heinäkuu 2001. Uralmash-yhtiön johtaja Oleg Belonenko murhattiin. Tekijää ei ole löydetty.

Elokuu 2000. Moskovassa Pushkinin aukiolle tehdyssä pommi-iskussa kuoli 13 ihmistä. 2006 moskovalaissyyttäjä ilmoitti, että tekijät olivat tshetseenejä mutta eivät enää ole elossa.

Elokuu 2000. Sukellusvene Kursk upposi Barentsinmerellä mahdollisesti torpedon räjähtämiseen. Rikostutkinta lakkautettiin todisteiden puutteen vuoksi.

Lokakuu 2001. Siberia Airlinesin lento 1812 putosi Mustaanmereen mahdollisesti ilmatorjuntaohjuksen osuttua siihen. Ukraina maksoi korvauksia uhrien omaisille.

Lokakuu 2002. Magadanin alueen kuvernööri Valentin Tsvetkov murhattiin Moskovassa. Vuonna 2011 neljä tekijää tuomittiin vankeuteen. Murhien tilaajaa ei tiedetä.

Lokakuu 2002. Moskovalaiseen teatteriin tehdyssä iskussa kuoli 130 siviiliä. Teosta tuomittiin viisi tshetsheeniä.

Elokuu 2003. Mozdokilaiseen sotilassairaalaan tehtiin isku, jossa kuoli 50 ihmistä. Tekijät tuomittiin vuonna 2004.

Elokuu 2007. Nevski Express -junaan tehtiin pommi-isku. Kukaan ei kuollut iskussa. Kaksi tekijää tuomittiin vuonna 2010.

Huhtikuu 2010. Puolan presidentti Lech Kaczynski ja muita puolalaispoliitikkoja kuoli, kun heitä kuljettanut lentokone putosi. Pääministerinä toiminut Putin vastasi tutkinnasta.

Joulukuu 2012. Toimittaja Kazbek Gekkijev murhattiin Naltshikissa. Teosta otettiin kiinni aktivisti Boziev Zeitounia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)