Putin lausui oudon luvun myös Fennovoimasta

Venäjän presidentin mukaan Hanhikiven voimala saa venäläistä lainarahaa seitsemän miljardin dollarin edestä. Fennovoiman mielestä luku on runsaat kaksi miljardia.

  • LKS 20160305 Ensimmäisenä valmistuva koulutuskeskus on rakenteilla tulevan ydinvoimalan aueella Pyhäjoen Hankikiven niemellä 29. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / TIMO HEIKKALA

    Fennovoimaa rakennetaan.

    ()

Venäjän presidentti Vladimir Putin viittasi tiistaina Suomen ja Venäjän väliseen energiayhteistyöhön. Hän muistutti, että Suomeen rakennetaan ydinvoimalaa venäläisellä rahalla.

– Suomeen rakennettava ydinvoimala toteutetaan venäläisellä 7 miljardin dollarin suuruisella lainalla, Putin totesi Kremlin mukaan tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailun päätteeksi.

Putin ei maininnut ydinvoimayhtiön nimeä, mutta tarkoitti todennäköisesti Pyhäjoelle rakennettavaa Fennovoimaa, jonka kumppanina toimii venäläisen Rosatomin tytäryhtiö RAOS Voima. Venäjän valtio on myöntänyt RAOS:lle 150 miljardin ruplan rahoituksen Fennovoimaan.

Summa poikkeaa merkittävästi Putinin tiistaisesta ilmoituksesta. 150 miljardia ruplaa on nykykurssilla noin 2,2 miljardia dollaria. Sen sijaan voimalan kokonaiskustannukset noussevat 6–7 miljardiin euroon.

Fennovoima toteaa, että se ei ota kantaa Putinin ilmoitukseen. Yhtiö kuitenkin ilmoittaa Verkkouutisille arvion voimalan kustannuksista:

"Hanhikivi 1 -hankkeen kokonaisinvestointikustannus on arviolta 6,5–7 miljardia euroa, josta Fennovoiman omistajat (Voimaosakeyhtiö SF 66% ja Raos Voima Oy 34%) rahoittavat neljänneksen omistusosuuksiensa suhteessa.

Rakentamisvaiheen (2014–2024) kuluista noin 25 prosenttia maksetaan omistajien omalla pääomalla (Voimaosakeyhtiö SF 66% ja Raos Voima Oy 34%) Loput noin 75 prosenttia rakentamisvaiheen kuluista rahoitetaan lainarahalla, jonka hankkimisesta vastaa Rosatom. Merkittävät osa lainarahasta, noin 2,4 miljardia euroa tulee Venäjän valtion hyvinvointirahastosta. Tästä on nostettu vajaa miljardi euroa."

Putin sanoi samassa tiedotustilaisuudessa myös, että Fortum kaavailee neljän miljardin suuruista investointia Venäjälle. Fortum ilmoitti, että tieto ei pidä paikkaansa. Sen sijaan Fortum on vastikään saanut päätökseen neljän miljardin euron arvoiset hankkeet.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.