Verkkouutiset

Puolan ulkoministeri: ”Jos Puola on kerran haukka, onko Venäjä muka rauhankyyhky?”

Puolan ulkoministerin Radoslaw Sikorskin mielestä Ukrainan konflikti oli herätys Natolle ja Euroopan unionille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”On asioita, joissa toinen on toista pätevämpi, mutta meidän on varmistettava, että molempien yhteispeli toimii”, Radoslaw Sikorski totesi EurActivin haastattelussa perjantaina, viitaten Natoon ja Euroopan unioniin.

Puolan verrattain jyrkkää asennetta Venäjää kohtaan on syytetty toisinaan haukkamaiseksi. Sikorskin mukaan syytökset ovat kuitenkin aiheettomia.

”Jos Puola on kerran haukka, miten kuvaamme Venäjää? Onko se rauhankyyhky”, Sikorski kysyi.

Sikorskin mukaan Puola on halunnut olla Venäjän kumppani ja hyvä naapuri.

”Siinä vaiheessa, kun Venäjä päätti vallata Krimin ja ryhtyä suoriin sotatoimiin naapurimaansa alueella, meidän oli ilmoitettava Moskovalle, ettei tällainen toiminta voi jatkua”, Sikorski linjaa.

Puola on Sikorskin johdolla useaan otteeseen vaatinut EU:lta entistä kovempaa Venäjä-politiikkaa ja puoltanut tiukkoja pakotteita.

Sikorski pohtiikin, olisiko Lännen jyrkempi reaktio jo Krimin valtaamiseen voinut estää Itä-Ukrainan konfliktin syntymisen.

”Jos EU:n vastaus olisi ollut voimakkaampi ja Venäjään olisi kohdistettu pakotteita nopeammin, kuten Puola ehdotti, Donetskissa paraikaa käytävää sotaa ei olisi syttynyt.”

”Kun puhuimme yhteisen eurooppalaisen energiapolitiikan ja Venäjän asettamiin kauppaesteisiin vastaamisen puolesta, meitä kutsuttiin usein venäläisvastaisiksi. Nyt kun presidentti Vladimir Putin on rikkonut kaikkia kansainvälisiä sopimuksia, Eurooppa onkin alkanut ymmärtää solidaarisuuden ja yhteisen linjan arvon”, Sikorski totesi.

Sikorskin mukaan Puolalla on ollut suuri rooli EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa etenkin Itä-Euroopassa.

”Kyse ei ole vain Venäjästä. Parempi yhteistyö EU-maiden välillä tarkoittaa pitkällä tähtäimellä parempaa turvallisuutta ja taloudellista asemaa meille kaikille.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)