Verkkouutiset

Puola lamautti perustuslakituomioistuimensa – ”diktatoristen hallintojen kurssi”

Puolan kansalliskonservatiivinen presidentti Andrzej Duda on allekirjoittanut lain, joka vaikeuttaa perustuslakituomioistuimen toimintaa, kertoo Die Welt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansalliskonservatiivinen Laki&oikeus -puolue on suurin puolue Puolan parlamentissa. Puolue ajoi ennen joulua parlamentissa läpi lakiesityksen, joka heikentää tuntuvasti Puolan korkeimman oikeusasteen, perustuslakituomioistuimen, mahdollisuuksia puuttua lakien säätämiseen.

Maanantaina samaa puoluetta edustava presidentti Andrzej Duda allekirjoitti lain.

Uusi laki muun muassa edellyttää, että päätökset tehdään tuomariäänten kahden kolmasosan enemmistöllä. Die Weltin mukaan kahden kolmasosan äänienemmistöä ei käytännössä pidetä missään olosuhteissa saavutettavana, joten tuomioistuin menettää siten merkityksensä kokonaan.

Euroopan unionin puheenjohtajamaana toimivan Luxemburgin ulkoministeri Jean Asselborn totesi, että lakimuutos muistuttaa ”kurssia, jonka myös diktatoriset hallinnot ovat ottaneet”.

Myös Euroopan komissio on kritisoinut lakimuutosta.

Puolan entinen presidentti ja vapaustaistelija Lech Walesa sanoi, että nykyinen ”hallitus toimii Puolan intressejä vastaan ja tekee meidät koko maailman silmissä naurunalaisiksi”.

Laki&oikeus -puolue kuuluu Euroopan parlamentissa samaan ryhmään yhdessä perussuomalaisten ja Ison-Britannian konservatiivipuolueen kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)