Verkkouutiset

EU-komissiolta vakava varoitus Puolalle – uudet lait uhkaavat oikeusvaltiota

Euroopan komission mukaan Puolassa hyväksytyt lait muodostavat uhan oikeusvaltioperiaatteen toteutumiselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan komissio on antanut Puolalle vakavan varoituksen maan uusista laeista, joiden komissio katsoo asettavan oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen vaakalaudalle. Asiasta uutisoi Politico.

Euroopan komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin mukaan komissio on ”erittäin lähellä” artikla 7 mukaisten toimien käynnistämistä Puolaa vastaan. Artikla 7:ssä säädetään niin sanotusta rikkomusmenettelystä, jonka avulla EU:n perusperiaatteita rikkovalta jäsenmaalta voidaan viedä jopa äänioikeus EU:n ministerineuvostossa.

Äänioikeuden menettäminen vaatisi kuitenkin hyväksyntää kaikilta muilta EU-mailta. Unkarin pääministeri Viktor Orbán on aiemmin sanonut, että maa käyttää veto-oikeuttaan estääkseen kaikki Puolaa vastaan suunnitellut sanktiot.

Taustalla hyökkäys oikeuslaitosta vastaan

Euroopan komission antaman varoituksen taustalla ovat kaksi Puolan parlamentissa hyväksyttyä lakia, joiden on pelätty uhkaavan maan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä ja alistavan sen poliittiselle painostukselle. EU on toistuvasti varoittanut Puolan vuonna 2015 aloittanutta populistihallitusta toimista, joiden se katsoo olevan EU-oikeuden vastaisia.

Parlamentin läpäisseet kaksi lakia muun muassa avaavat maan parlamentaarikoille ja oikeusministerille oikeuden nimittää tuomareita ilman, että he konsultoisivat valinnassa oikeusoppineita. Toinen hyväksytty laki antaisi maan oikeusministerille oikeuden erottaa kaikki nykyiset korkeimman oikeuden tuomarit ja nimittää tilalle uudet. Politicon mukaan lakia ei lähetetty lainkaan lausuntokierrokselle vaan se valmisteltiin salassa.

Oikeusministerille on Puolen nykyhallituksen aikana keskitetty jo paljon valtaa maan syyttäjänlaitoksessa. Uusien lakien voimaan astuminen antaisi siis maan hallitukselle huomattavan paljon vaikutusmahdollisuuksia maassa käytäviin oikeusprosesseihin.

Tuomioistuinlaitoksen itsenäisyys on yksi eurooppalaisen oikeusvaltiokäsityksen keskeisimpiä osia.

Puolan korkeimman oikeuden tuomarin Włodzimierz Wróbelin mukaan lait riistävät voimaantullessaan Puolalta itsenäisen tuomioistuinjärjestelmän.

– Poliitikot ja oikeusministeri, joka toimii samanaikaisesti myös valtakunnansyyttäjänä, valitsevat korkeimman oikeuden tuomarit, hän sanoi BBC:lle sunnuntaina.

Presidentillä veto-oikeus

Myös Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani varoitti eilen Puolaa EU:n perusperiaatteiden rikkomisesta poikkeuksellisella kirjeellä maan presidentti Andrzej Dudalle.

Dudalla on presidenttinä mahdollisuus veto-oikeudellaan estää lakien astuminen voimaan. Tajani kehotti kirjeessään Dudaa ottamaan kansainvälisen yhteisön huolet vakavasti.

Toistaiseksi hallitsevasta Laki ja oikeus -populistipuolueesta virkaansa valittu Duda ei ole antanut viitteitä siitä, että hän aikoisi käyttää asiassa veto-oikeuttaan.

Puolan oppositio ja kansalaisjärjestöt ovat osoittaneet viime päivinä laajoina joukkoina mieltä hallituksen suunnitelmia vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)