Verkkouutiset

Kohumuistioiden Praha-väite herättää kysymyksiä: Onko Trumpin avustajan kertomuksessa aukko?

Nimekäs Venäjä-asiantuntija suhtautuu tuoreimpiin paljastuksiin varauksella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalainen uutiskanava CNN kertoi, että Venäjällä saattaa olla käytettävissään arkaluonteista tietoa presidentiksi nousevan Donald Trumpin toimista. Tiedot epäilyistä kävivät CNN:n mukaan ilmi tiedustelupalvelujen viime viikolla esittelemän raportin liitteenä olleista muistioista.

Pian CNN:n uutisen jälkeen BuzzFeed-verkkojulkaisu julkaisi muistiot kokonaisuudessaan.

Muistioiden tietojen kerrotaan olevan peräisin entiseltä brittiagentilta, jota Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset pitävät luotettavana. Suurta osaa niiden sisältämistä väitteistä on vaikea tai mahdoton suoralta kädeltä todistaa sen enempää oikeiksi kuin vääriksi.

Poikkeuksia kuitenkin on. Aineiston mukaan Trumpin avustajiin kuuluva lakimies Michael Cohen matkusti elokuun lopulla tai syyskuun alussa Prahaan tapaamaan Venäjän tiedustelupalvelun edustajia. Tapaamisen aiheena väitetään olleen presidenttiehdokas Hillary Clintonin kampanjan vahingoittaminen.

Cohen itse kiisti tuoreeltaan Twitter-tilillään käyneensä koskaan Prahassa. Se, puhuuko Michael Cohen totta, kyetään epäilemättä selvittämään.

Monta vaihtoehtoa ilmassa

Tshekkiläisen viikkolehti Respektin tietojen mukaan rekistereistä ei käy ilmi, että Cohen olisi saapunut lentokoneella Prahaan. Jos Cohen olisi lentänyt johonkin muuhun Schengen-alueen maahan ja jatkanut sieltä Prahaan junalla tai autolla, hänen saapumisestaan ei olisi jäänyt merkintää Tshekin viranomaisten tietokantoihin, Respekt muistuttaa.

On myös väläytelty mahdollisuutta, että väitetty tapaaminen olisi toteutunut lentoaseman transit-alueella, jolloin Cohenin maahantulo ei olisi kirjautunut rekistereihin.

Väitettyyn tapaamiseen olisi muistioiden mukaan osallistunut Venäjän kulttuuri- ja tiedekeskuksen apulaisjohtaja Oleg Soloduhin. Hän kiistää tavanneensa Cohenia tai ketään muutakaan Yhdysvaltain kansalaista moneen vuoteen.

Prahassa toimivan European Values -ajatushautomon apulaisjohtaja Jakub Janda kertoo, että Soloduhin tunnetaan kaupungin diplomaattipiireissä hyvin.

Siihen, toimisiko tämä Venäjän tiedustelupalvelun hyväksi, Janda ei ota suoraan kantaa.

– En voi todistaa sitä. Sanoisin, että venäläiset käyttävät tiedustelutehtävissä usein henkilöitä, jotka muodollisesti hoitavat kulttuuriasioita. En voi kuitenkaan sanoa tai todistaa, että hän olisi kirjaimellisesti yksi heistä, Janda sanoo Verkkouutisille.

Tshekin turvallisuuspalvelun BIS:n tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta Cohenin matkaa koskevia väitteitä Respektille.

Liian korkea taso?

Prahan kansainvälisten suhteiden instituutissa työskentelevä arvostettu Venäjä-asiantuntija Mark Galeotti suhtautuu julkisuuteen tulleeseen aineistoon toistaiseksi varauksella.

Hän torjuu Kremlin väitteen, jonka mukaan Venäjä ei pyrkisi keräämään Yhdysvaltain avainhenkilöistä arkaluonteisia tietoja, joita voitaisiin myöhemmin käyttää heitä vastaan. Se, että tällaista toimintaa harjoitetaan, on hänen mukaansa itsestään selvää.

Galeottin mielestä on kuitenkin vaikea uskoa, että väitteet Venäjän vaikuttamistoimien ja Trumpin vaalikampanjan keskinäisestä koordinoinnista muistiossa kuvatulla tavalla pitäisivät paikkansa.

Hän ihmettelee myös sitä, että muistiot vilisevät lähteitä Venäjän vallan ytimestä.

– Muistiot ovat täynnä väitteitä siellä täällä olevista korkean tason lähteistä, jollaisista Britannian tiedustelupalvelu MI6 ja Yhdysvaltain CIA olisivat luullakseni valmiita antamaan vasemman kätensä, Galeotti sanoo.

Hänen mukaansa tiedusteluorganisaatiot joutuvat usein ensi käden lähteiden sijasta tyytymään toisen tai kolmannen käden tietoihin, joiden lähteinä ovat pikemminkin autonkuljettajat, turvamiehet, rakastajattaret tai etäisemmät sukulaiset.

Myös sitä, että venäläiset olisivat järjestäneet tapaamisen Cohenin kanssa juuri Prahassa, Galeotti pitää epätodennäköisenä, koska kiinnijäämisen riski olisi huomattavan suuri.

– Meidän on saatava tietää, oliko Cohen tosiaan Prahassa tuona ajankohtana. Tämä on asia, jonka Tshekin viranomaiset pystyvät vahvistamaan tai kieltämään.

Oli niin tai näin, väitteiden synnyttämästä kuohunnasta hyötyy Galeottin mukaan tällä hetkellä lähinnä Venäjä.

Professori Galeotti esitti näkemyksiään Window to Russia -verkkosivustolle kirjoittamassaan kommentissa.

Toimittaja: HEIKKI HAKALA

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)