Naiset salakuvasivat ISIS-kaupungissa: Täällä kukaan ei uskalla liikkua yksin

Kaksi syyrialaisnaista kuvasi piilotetulla kameralla elämää terrorijärjestö ISISin hallitsemassa Rakkan kaupungissa Pohjois-Syyriassa.

  • ISIS:n hallitsemassa Rakkassa ei näy ihmisvilinää.

    ()
  • Jihadistit partioivat katuja ja vahtivat asukkaita.

    ()
  • Asukkaat on ajettu kodeistaan. Hienoimmissa taloissa asuu jihadisteja.

    ()

Syyrialaiset Oum Omran ja Oum Mohammad kuvasivat ruotsalaiselle Expressen-lehdelle Syyriaan salakuljetetulla kameralla todistusaineistoa ISIS-järjestön pääkaupunkinaan pitämän Rakkan kaupungin elämästä. Videomateriaalista selviää muun muassa, että syyrialaiset pakotetaan myymään vertaan 1 000 Syyrian punnan (noin kahden euron) kilohintaan.

Expressenin kanssa yhteistyötä henkensä kaupalla tehneet naiset kertovat, että hyvinvoiva kalifaatti on todellisuudessa pelkkä myytti, vaikka ISIS haluaakin muunlaista kuvaa markkinoida.

Kaupungin suurkirkosta on kuvamateriaalin mukaan tehty ISIS-poliisien tukikohta ja kirkon risti on lyöty rikki. Vanhasta Uwais al-Qaranisin temppelistä on jäljellä ainoastaan rauniot. Kaikkialla on pimeää, liikenne on niukkaa.

Ennen ISIS-joukkojen tuloa Rakkassa asui 250 000 ihmistä, joista monet ovat sittemmin paenneet. Loppuja terroristijoukot käyttävät käytännössä ihmiskilpinä. Alistaminen on naisten mukaan alkanut vähitellen.

Ensin kaupungissa asuvat naiset käyttivät tavallisia niqabeja ja saivat liikkua ulkona ilman tarvetta peittää käsiään mustilla hansikkailla. Lisäksi he saivat näyttää silmänsä.

– Jokaisen perjantairukouksen jälkeen väki sai kuitenkin uusia sääntöjä. Nyt naisten täytyy käyttää kaksinkertaista niqabia ja hansikkaita. Heidän tulee pysyä kotona, eikä töitä voi tehdä, kertoo Oum Mohammad.

Naisten mukaan Rakkassa ei ole yhtäkään naista, joka uskaltaisi liikkua yksin, sillä se on täysin kiellettyä. Naisella tulee olla aina mukanaan joko toinen nainen tai miespuolinen holhooja. Lisäksi naiset eivät saa kävellä keskellä katua, vaan mieluiten talojen seinämiä pitkin herättämättä turhaa huomiota.

Rangaistuksena rikkomuksista on piiskaniskuja ja vankeutta, huonolla onnella jopa kuolema.

Naisten kuvaamalla videolla kuuluu, kuinka Oum Mohammad pyytää ystäväänsä peittämään silmänsä kunnolla, jotta Hisbah-naiset eivät kiinnitä heihin huomiota. Oum Omran ei näe kunnolla, joten hänen on hankala liikkua, kun silmät on pakko peittää.

Hisbah on ISIS-joukkojen uskonnollinen poliisijoukko naisille. He liikkuvat aseistautuneina kaduilla ja tarkistavat, että naiset ovat pukeutuneet ja käyttäytyvät "oikealla" tavalla. Jopa kaupoissa myytävistä hiusväripaketeista on sotkettu naispuolisten mallien kasvot mustalla värillä.

– Jos kulkisin kadulla korkokengissä, värikkäissä vaatteissa ja näyttäisin silmäni, tulisi joku heistä välittömästi ja heittäisi minut autoon, Oum Mohammad kertoo.

Tyttökoulut kaupungissa on suljettu. Sharia-opinnot dominoivat opetusta, kun vanha koulujärjestelmä katosi ja korvattiin ISISin kouluilla. Toisinajattelijoita ja homoseksuaaleja on tapettu brutaaleilla tavoilla.

Alas katolta

– Erästä nuorta syytettiin homoseksuaaliksi. Hänet otettiin kiinni ja lähetettiin kolmen kuukauden mittaiselle sharia-kurssille. Hänet pakotettiin opettelemaan Koraani ulkoa. Luulimme, että hänet sittemmin vapautettaisiin, mutta eräänä päivänä väki kutsuttiin seuraamaan hänen teloitustaan. Ihmisiä kiellettiin kuvaamasta ja huutamasta "Allah Akbar", sillä hän ei heidän mukaansa ollut muslimi. Hänet työnnettiin alas kaupungin korkeimman rakennuksen katolta, Oum Mohammad kertoo.

Naisten mukaan syyrialaiset ovat ISIS-joukoille vain "juoksupoikia". Hienoimmissa olosuhteissa elävät ja asuvat eurooppalaiset, esimerkiksi Ranskasta ja Ruotsista joukkoihin liittyneet. Myös Hisbah-naisissa Euroopasta tulleet ovat korkeammassa asemassa kuin syyrialaiset. Tämä näkyy myös rangaistuksissa. Syyrialainen nainen saattaisi esimerkiksi katsoa mahdollisia vaatetusrikkeitä sormiensa läpi, ulkomaalaiset eivät.

Kaupungin väestö elää jatkuvassa pelossa ja käytössä ovat keskiaikaiset kidutusmetodit. Jaettavat rangaistukset näkyvät kaupunkilaisten arjessa, ja molemmat naiset kertovat Expressenille näkemistään julkisista teloituksista. "Rikosten" syitä ei läheskään aina edes kerrota. Kivitys on yleinen teloitustapa, mutta tietyissä tapauksissa henkilö asetetaan tielle ja autoja pakotetaan ajamaan henkilön päälle niin monta kertaa, ettei tuomitusta jää mitään jäljelle.

Naiset kertovat, että yrittävät päästä lähtemään kaupungista. Toistaiseksi se on ollut mahdotonta. Heidän mukaansa on kuitenkin mahdollista, että ISISin mukanaan tuoma pahuus saattaa olla taittumassa.

– ISISin joukot takavarikoivat siviilien henkilöllisyystodistuksia ja pakenevat Turkkiin, Oum Mohammad kertoo.

– Harvat kaduilla näkyvät jäsenet ovat epäluuloisia, varovaisia ja he kätkevät aseitaan. He eivät ole yhtä riemuvoittoisia kuin ennen. He ovat hävinneet 30 prosenttia kontrolloimistaan alueista. Useita tuhansia heidän jäsenistään on kuollut taisteluissa, naiset toteavat.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.