Verkkouutiset

Verkko kiristyy: Mafian päälliköiden päällikön 30 läheistä pidätettiin

Italian poliisi ja mafianvastaiset viranomaiset ovat tehneet merkittävän iskun Sisilian mafian Cosa Nostran päälliköiden päällikköä vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viranomaiset pidättivät yhteensä 30 ihmistä, jotka ovat Cosa Nostran päälliköiden päälliköksi epäillyn Matteo Messina Denaron perheen jäseniä ja hänen mafiaperheensä jäseniä tai apureita. He ovat suosineet ja avustaneet mafiapomon pakoilua viranomaisilta jo vuodesta 1993 lähtien, jolloin hänet on nähty viimeisen kerran.

Perjantaina pidätettyjen joukossa ovat muun muassa hänen sisarensa Patrizia Messina Denaro sekä serkut Mario Messina Denaro, Giovanni Filardo ja Lorenzo Cimarosa sekä yksi hänen sisarenpojistaan Francesco Guttadauro. Jälkimmäinen, 29-vuotias nuorimies, paljastui viranomaisten mukaan Trapanin mafiaperheen päälliköksi.

Niin ikään pidätettiin julkishallinnon virkamiehiä sekä liikemiehiä, jotka ovat toimineet Messina Denaron bulvaaneina varallisuuden kätkemisessä sekä avustaneet rahanpesussa.

Viranomaisten tutkimusten mukaan mafiapomolla ja hänen perheellään on ollut liki täydellinen monopoli koko Trapanin provinssin rakennusteollisuudessa. Mafiajohtaja on sijoittanut varojaan myös vaihtoehtoiseen energiaan, kuten tuuli- ja aurinkovoimaan. Osoituksena alueensa täydellisestä kontrollista mafiaperhe on jopa ottanut ”veroa” varakkaiden perheiden perinnöistä.

Messina Denaro – hän johtaa

Mittavan omaisuutensa Matteo Messina Denaro on ansainnut etupäässä huumekaupalla. Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI pitää Messina Denaroa yhtenä maailman suurimmista huumekauppiaista. Hänellä ja Cosa Nostralla on läheiset yhteistyösuhteet Italian muiden voimakkaiden mafiajärjestöjen Calabrian ’ndranghetan ja Campanian maakunnan camorran kanssa. Niin ikään mafiapomolla on liikesuhteet Kolumbian ja Meksikon huumekartellien kanssa.

Päälliköiden päällikkö on kokenut ennen perjantaista iskua turvaverkkoaan vastaan kirveleviä iskuja ja köyhtynyt tänä vuonna yhteensä yli kaksi miljardia euroa.

Italian mafian vastainen virasto Direzione investigativa antimafia (DIA) takavarikoi Messina Denaron bulvaaniksi epäilyltä liikemieheltä varallisuutta syyskuussa yli 700 miljoonaa euroa. Varallisuus otettiin viranomaisten haltuun jo aiemmin, mutta syyskyinen takavarikko oli lopullinen. Liikemies sijoitti superpomon varoja muun muassa kauppaketjuun, kiinteistöihin ja tontteihin.

Kuluvan vuoden huhtikuussa niin ikään Messinan Denaron bulvaaniksi epäillyltä liikemieheltä takavarikoitiin omaisuutta 1,3 miljardia euroa. Näitä varoja oli sijoitettu vaihtoehtoisen energiantuotantoon, varsinkin tuulivoimahankkeisiin sekä huomattavaan kiinteistömassaan.

Uransa Matteo aloitti Castelvetranon mafiaperheen päällikkönä isänsä Francesco ”don Ciccio” Messina Denaron jalanjäljissä. Hän on ollut viranomaisilta paossa jo 20 vuotta ja komeilee maailman kymmenen etsityimmän rikollisen listalla.

Matteo Messina Denaron enemmän tai vähemmän suorassa johdossa arvioidaan olevan noin 20 mafiaperhettä ja 900 mafiosoa. Hänen auktoriteettinsa tunnustaa myös suuri joukko palermolaisia mafiaperheitä sekä voimakas Corleonen mafiaryhmä.

Messina Denaro on kuulunut Cosa Nostran korkeimpaan johtoon yli 20 vuotta ja hän oli mafiajärjestön diktatorisen päälliköiden päällikön Salvatore Riinan lempilapsi.

Messina Denaro kuului muun muassa Cosa Nostran toimintaa ohjaavaan komissioon, joka päätti mafianvastaisten tuomareiden Giovanni Falconen ja Paolo Borsellinon murhista sekä Roomassa, Firenzessä ja Milanossa tehdyistä terrori-iskuista 1990-luvun alussa. Häntä epäillään muun muassa noin sadasta murhasta ja hänet on tuomittu poissaolevana useisiin elinkautisiin rangaistuksiin.

Lähteet: La Sicilia, La Repubblica, Corriere della Sera, Radiotelevisione italiana RAI

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)